Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Непушачи кажњени због пушења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 02. 2013.

Непушачи кажњени због пушења

СОС канал послао је медијима саопштење због казне коју је овај медиј добио јер „на улазним вратима затворених радних и јавних просторија и на другим видним местима у просторијама овог канала није било знака о забрани пушења“. Саопштење преносимо у целости.

Уместо награде- казна

Пуних 18 година СОС канал је највећи промотер у борби против пушења. Емитовано је на хиљаде спотова, а СОС канал је једина институција у Србији у којој у последњих десет година сви запослени, који не пуше, имају бонус на лични доходак.

За разлику од других медија у којима се гости често не распознају од дуванског дима, никада за 18 година ни један учесник ни у једној емисији није се појавио са цигаретом. СОС канал је свим ресторанима, кафанама и кафићима у којима се не пуши омогућио попуст на емитовање реклама од 80 одсто од регуларне цене.

У Кућном реду, који се уз Уговор о раду, уручује свим запосленима  и хонорарним сарадницима у члану 5. пише:  Забрањено је пушење у целом објекту (канцеларије, тоалети, кафић, редакција, студио, мoнтаже, ходници, хол, двориште…), као и бацање опушака око зграде и на улици. Непоштовање овог члана значи аутоматски отказ.

Министарство здравља је 2010.године доделило признање директору Драгиши Ковачевићу и колективу СОС канала за изузетан допринос у заштити становништва од изложености дуванском диму.

Међутим, главну награду за континуирану кампању која траје од оснивања СОС канал је добио од Прекршајног суда у Тимочкој 14.

Судија овог суда Радмила Пуповац је на основу пријаве инспектора Небојше Јоловића, пресудила да је СОС канал, на основу члана 42 став 1,тачка 2, и став 2 Закона о прекршајима, осуђен  да плати јединствену казну од 100.000 динара, а окривљено одговорно лице Драгиша Ковачевић казну од 20.000 динара, зато што на улазним вратима затворених радних и јавних просторија и на другим видним местима није било знака забране пушења.

Судија није уважила сведочења одговорних лица из СОС канала да једино на улазним вратима није било знака забране, а да је на свим другим просторијама знак био залепљен, као ни опште познату чињеницу да у згради СОС канала није пронађен ни један опушак, пепељара или било који други доказ да се не поштује закон и да се никад нико са цигаретом није појавио у програму ове телевизије.

Ову пресуду, на коју ћемо се жалити Вишем прекршајном суду, сматрамо као ругање  и ниподаштавање за  сав труд и средства која смо уложили у кампању по којој је СОС канал препознатљив на овим просторима,  а да су запослени на СОС каналу за долазак   инспектора који контролише забрану пушења  мислили  да се ради о скривеној камери. 

Сви запослени, хонорарни сарадници, бројни гости  и  учесници у емисијама СОС канала, повредјени су  и понижени  овим чином, чиме је обезвредјена   и исмејана наша вишегодишња борба да промовишемо радни простор  и живот без дуванског дима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси