Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Бранко Жујовић дао изјаву у полицији поводом својих истраживања о злоупотребама новца за пројектно суфинансирање медија у Оџацима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 02. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Бранко Жујовић дао изјаву у полицији поводом својих истраживања о злоупотребама новца за пројектно суфинансирање медија у Оџацима

Суботички новинар Бранко Жујовић потврдио је за Удружење новинара Србије (УНС) да га је сомборска полиција позвала да да изјаву у вези са његовим истраживањима о злоупотреби новца за пројектно суфинансирање, и то годину и по дана након што је текстове о томе објавио.

Ипак, како каже, од свих злоуптреба на конкурсима за пројектно суфинансирање медија на које је у свом истраживању „Милионери из конкурсног блата“ указао, полиција се интересовала само за ону у општини Оџаци.

Подсетимо, Жујовић је средином 2022. године на порталу Suboticke.rs објавио серију текстова, у оквиру истраживања „Милионери из конкурсног блата“ , у којима је открио како поједини медији „исисавају“ новац из буџета општина и градова за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја.

Он је тада, између осталог, писао о томе да у Суботици годинама уназад највише новца на градском конкурсу за суфинансирање пројеката медијских пројеката добијају медији чији је власник Владан Стефановић.

„Четири медија у власништву Владана Стефановића и чланова његове породице (ВТВ, ’V Production’, Радио Суботица, Магазин ’Дани’) тренутно су други по приходима на медијским конкурсима у Србији са износима од више милиона динара“, изјавио је 2022. године Бранко Жујовић.

Један од текстова које је објавио, показао је да је из општинске касе Оџака за 2020. годину дато око 900.000 динара за израду “сценографије” и “најам играјућих и сценских реквизита” којих у медијским прилозима, којима је пројекат “Општина Оџаци – ваш дом” фирме “Daisy Production” правдан, уопште нема. 

Значајан део поменуте суме наплатила је, открио је Жујовић, фирма Владана Стефановићева и то, како се показало, за израду скице и идејног решења непостојеће сценографије.

Он је тада упитао тужилаштво у Сомбору „јесу прочитали чланке о медијским конкурсима које су пренели и сајтови свих репрезентативних новинарских и медијских удружења и, уколико јесу, шта намеравају да учине тим поводом“.

Из сомборског тужилаштва упутили су га на надлежно Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, којем је Жујовић након тога послао иста питања.

Годину и по дана од указивањња на злоупотребе до позива да да изјаву

Жујовић за УНС каже да га је Посебно одељење ВЈТ у Новом Саду обавестило још у јесен 2022. године да ће испитати све наводе из његовог новинарског истраживања „Милионери из конкурсног блата“.

„Претпрошлог понедељка дао сам у Суботици изјаву, иначе врло љубазној инспектирки из Полицијске управе у Сомбору. Од ње сам дознао да ће подробно бити истражен само случај непостојеће сценографије, плаћене 900.000 динара у оквиру једног медијског пројекта у Општини Оџаци“, рекао је Жујовић за УНС.

Како подсећа, да се сценографија на снимцима нигде не може видети утврдио је непосредним увидом у видео материјал којим је пројекат правдан.

„Само 'идејно решење' те непостојеће сценографије плаћено је 230.000 динара. Израда наводне сценографије плаћена је 350.000 динара, а у трошкове израде ушли су блокови број 5, водене бојице, лењири, драперије, кровне летвице, ваљци за кречење и још којешта“, рекао је Жујовић.

Полиција: Вредност новинарских текстова се не може утврдити

Када је, каже Жујовић, инспекторку питао шта ће, на пример, бити са пројектом удружења 'Путеви природе' које је у Општини Мали Иђош, својевремено, добило 600.000 динара за четири кратка текста, обима једне новинарске шлајфне, а који су, притом, дословно преписани (два са “Википедије”, а два из једног стручног историографскјог рада који је пронашао и цитирао), одговорила му је да је немогуће утврдити вредност тих текстова.

„Штавише, и фотографије у тим објавама су преузете из публикација, али су наплаћене од Оштине Мали Иђош. Тврдња да је немогуће утврдити вредност очигледно плагираних текстова, са аспекта полицијске истраге можда јесте прихватљива, али са аспекта јавног интереса представља бесмислицу. Да ли за плагиране текстове било која општина или град у Србији треба да плаћа цену од скоро 440 динара по објављеној речи?“, пита Жујовић.

Како истиче, „има утисак да истрага неће дубински залазити у тај перпетуум мобиле досадашње конкурсне корупције, у оквиру ког су власници медија, посредством властитих квазимедијских организација, делегирали чланове медијских комисија и међусобно додељивали огромне суме новца“.

„Детаљан механизам тих злоупотреба описао сам у свом истраживању. Тај механизам обихвата три нивоа: директно учешће, подизвођаче који су увек исти и увек међусобно размењују фактуре за исте услуге и њихове бочне играче какви су 'Путеви природе' које сам поменуо, а који добијају огромна средства. Сама чињеница да УНС годинама већ нема представнике у медијским комисијама, сама за себе довољно говори“, закључује он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси