Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Комазец: Редакцију листа „Јединство“ прогоне по други пут
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 05. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Комазец: Редакцију листа „Јединство“ прогоне по други пут

Новинарима листа „Јединство“ други пут прети избацивање из просторије ове медијске куће, сада из Косовске Митровице. Речено им је, како за сајт Удружења новинара Србије (УНС) каже директорка „Јединства“ - Панорама Рада Комазец , да су просторије, које користе више од 20 година и које су припадале предузећу „Лукс”, продате, и да зато не могу више боравити у њима.

Нажалост, по други пут Албанци нас истерују из нашег радног простора. Сву нашу имовину и покретну и непокретну у Приштини отели су 1999. године, а сада нас опет прогоне из простора који смо добили на коришћење од Координационог центра за Косово и Метохију 2003. године као лист прогнаник“, рекла је за сајт УНС-а Комазец.

Пре два месеца у просторије „Јединства“ дошао је, каже Комазец, њима непознати човек и рекао да је купио некретнине које припадају друштвеном предузећу „Лукс“ преко Агенције за приватизацију у Приштини и да је потребно да се испразне просторије.

„У среду, 8. маја је дошао адвокат извесног Пеција и уз претње наложио нашим новинарима  и запосленима у Универзитетској библиотеци, која се налази у истој згради, да до среде 15. маја  напусте ове просторије. Рекао је да ће у противном доћи са полицијом која би хапсила људе и запленила имовину. Ми смо то схватили као вид претње“, додала је она.

Иначе, новинари „Јединства“ су до средине 1999. године радили у својој вишеспратници Дома штампе у Приштини, на горњим спратовима. У јеку ратних дешавања, у јуну 1999. године, из просторија на вишим спратовима су, како каже Комазец, протерани на први спрат у једну просторију.

„Тада су се новинари ‘Јединства’ кретали са пропусницама КФОР-а и извештавајући ризиковали своје животе“, додаје Комазец.

Ипак, ни ту се нису дуго задржали јер им је КФОР у новембру 1999. године наложио да напусте и Дом штампе и Приштину,  наводећи да им не може гарантовати безбедност.

Одатле су најпре отишли у Звечан, па у Косовску Митровицу, где је, како каже Комазец, Координациони центар за Косово и Метохију реновирао просторије и 50 метара квадратних дао листу „Јединство“.

„Овај лист је 21 годину у изгнанству и у тим просторијама. Сада нас протерују по други пут", нагласила је Рада Комазец.   

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси