Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Премијера документарног филма „КОСМА” у Сава центру 29. марта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 03. 2013.

Премијера документарног филма „КОСМА” у Сава центру 29. марта

Документарни филм „КОСМА” редитељке Соње Благојевић биће премијерно приказан у београдском Сава центру, 29. марта, у 20 сати.

По речима продуцента Зорана Поповића ово је „најхрабрији, најангажованији и најсвеобухватнији филм о Косову у последњих више од десет година”.

Ауторка је, како сама наводи, решила да кроз филм покуша да да одговор на питање „Како је тамо?“ које су јој често постављали када се први пут вратила са Косова.

„На основу мог кратког боравка, нисам могла да им дам прецизан одговор. Али, нисам могла ни да престанем да се питам: „Како је заправо тамо?“. И још више: „Како је људима који тамо живе?“.


Своју пажњу усмерила је ка радио-станицама, које умрежене, својим сигналом повезују изоловане средине у којима Срби данас живе.

„Једну ноћ преспавала сам на поду и столовима КИМ радија, у сеоцету на централном Косову. Било ми је занимљиво да видим како ова радио-станица функционише као својеврсни омладински центар, једино место где су млади могли да се друже, користе рачунаре, уче и буду информисани. Тада још увек нисам могла да претпоставим да ће управо та радио станица постати један од „главних јунака“ у мом новом документарцу”.

Филм „КОСМА” прати људе у пет радио станица које се налазе у различитим деловима Косова и Метохије. Људе који раде и слушају Радио Гораждевац, Радио Херц, Радио КиМ, Радио Контакт Плус и Радио Клокот повезане у КОСМА мрежу.

“Ја сам у све ово ушла доста интуитивно идући за изазовом који тема поставља, а онда долази структура коју сам ја осетила, покушавајући да визуализујем тај звук. Слушала сам  радио емисије које су мапирале где ћу ићи и са ким ћу се сретати“, рекла је ауторка Благојевић.  

Продуценти филма Светлана и Зоран Поповић из Центра за визуелне комуникације `КВАДРАТ` најавили су да ће се филм приказивати у српским срединам на КиМ и биоскопима у Србији.

Филм је реализован уз подршку Министарства културе Републике Србије, Филмског центра Србије и Секретаријта за културу града Београда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси