Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Писмо УНС-а Небојши Стефановићу и Петру Петровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 03. 2013.

Писмо УНС-а Небојши Стефановићу и Петру Петровићу

Удружење новинара Србије (УНС) послало је у уторак, 26. марта, писмо председнику Народне скупштине Републике Србије Небојши Стефановићу и председнику Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Петру Петровићу, поводом избора представника новинарских удружења у Одбор Агенције за борбу против корупције. Писмо објављујемо у целости.

Председнику Народне скупштине Републике Србије

господину Небојши Стефановићу

Председнику Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу

господину Петру Петровићу

Поштована господо,

Удружење новинара Србије примило је 18. децембра 2012. писмо Министарства правосуђа у ком се од нас тражило да предложимо свог кандидата за чланство у Одбору Агенције за борбу против корупције. Већ наредног дана обавестили смо Министарство да је наш кандидат председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Притом смо имали на уму да је у претходном мандату Независно удружење новинара Србије имало два представника у саставу Одбора Агенције, новинаре агенције Бета Златка Минића и Злату Ђорђевић.

Када је НУНС за кандидата у наредном мандату предложио Драгана Јањића, једног од оснивача Бете који је сада запослен као саветник у Кабинету Заштитника грађана, Министарство нас је обавестило да смо, у складу са законом, обавезни да се договоримо са НУНС-ом будући да новинарска удружења морају да имају заједничког кандидата.

Удружење новинара Србије нипошто не жели да буде препрека да новинари Србије и у наредном мандату добију свог представника у Одбору Агенције за борбу против корупције, како закон предвиђа. Но кандидатуру Драгана Јањића не можемо да подржимо ни у начелу, ни конкретно.

Мислимо да је ред да УНС, као вишеструко (барем пет пута) бројнија новинарска организација од НУНС-а, коначно добије прилику да буде представљен у неком од регулаторних државних органа, што се није десило нити једном у последњих осам година. Подсећамо да је Народна скупштина већ направила правно веома сумњив преседан тиме што је два пута, у периоду краћем од шест месеци, у поступку избора Савета РРА, гласала за истог кандидата НУНС-а (Гордану Сушу, која није прошла при првом гласању). Није ли коначно дошао ред на УНС да има представника у Одбору Агенције за борбу против корупције?

УНС не може да подржи кандидатуру Драгана Јањића ни зато што је реч о колеги који је, на месту заменика главног уредника Политике, технолошким вишком прогласио неке од њених истакнутих новинара који су, по губитку радног места у овом листу, основали Пиштаљку, најуспешнији антикорупцијски сајт у Србији, који је у међувремену изузетно успешно и делотворно разобличио велике злоупотребе јавних средстава. Подршка Драгану Јањићу не би била добродошла порука нашем чланству у борби за слободу јавне речи.

Нино Брајовић,

Генeрални секретар УНС-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси