Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отворено писмо НУНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 04. 2013.

Отворено писмо НУНС-у

Светлана Васовић-Мекина, Маријана Милосављевић, Драгана Матовић и Владимир Радомировић, поводом кандидатуре потпредседника НУНС-а Драгана Јањића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције, упутили су отворено писмо овој новинарској организацији. Писмо преносимо у целости.

Јањић одлучивао о отказима новинаримa

У одбрани кандидатуре свог потпредседника Драгана Јањића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције, Независно удружење новинара Србије у саопштењу од 29. марта поново је навело низ неистина.

Неистинита је тврдња НУНС-а да су протест против кандидатуре Драгана Јањића потписали новинари Политике "који су у протекле четири године на овај или онај начин дошли у сукоб са уређивачким тимом или управом".

Ова измишљена и неоснована тврдња могла би се тумачити и као лажна изјава којом НУНС у судским процесима које воде незаконито отпуштени новинари - жели да штети новинарима који су тужили Политику. Срамотно је да НУНС, уместо да штити интересе новинара и својих чланова, штити интересе вођства Политике које је заједно са Драганом Јањићем одговорно за незаконито отказивање уговора новинарима Политике.

Једини сукоб у Политици јесте онај између законитости и незаконитости, између кршења и одбране права новинара и запослених – а у том сукобу је управа заједно са члановима уређивачког тима, међу којима је био и Драган Јањић, спровела поступак незаконитих отказа колегама новинарима. Та кршења НУНС никада није осудио, иако су се на мети цензора нашли и чланови НУНС-а и иако је руководство НУНС-а благовремено и детаљно обавештено о незаконитом поступању у Политици.

Неистинита и нетачна је и тврдња НУНС-а да објављени факсимили раскида уговора новинарима Политике не доказују да је Драган Јањић "лично одлучивао о раскиду уговора о раду са поменутим новинарима". Према тумачењу саме управе Политике, Драган Јањић је као члан Комисије за примену мера премештаја запослених који су проглашени технолошким вишком радио управо то – одлучивао је о отказима. Сведоци Политике и опуномоћеници Политике на судским процесима које су оштећени новинари покренули против те медијске куће, управо тврде да су директори Политике своје право о утврђивању технолошког вишка у складу са чл. 192 Закона о раду "делегирали" поменутим комисијама, дакле и комисији у којој је одлучивао и Драган Јањић. Иако закон такво поступање уопште не допушта, а такво поступање је било и у супротности са одлукама саме куће Политика о формирању комисије, нема сумње да су Драган Јањић и остали чланови комисије де фацто одлучивали о отпуштању колега новинара.

Да су знали шта раде, јавно је признао и Јањић 30. марта на Телевизији Б92. Треба нагласити да су отказ сталног радног односа добили управо они запослени које (Јањићева) комисија за "распоређивање" вишкова није "распоредила".

Ту, по потпредседника једног новинарског удружења незапамћену и срамну улогу, коју је у Политици одиграо Драган Јањић, не може да прикрије ни чињеница да је Јањић касније и сам смењен са места заменика главног и одговорног уредника Политике. Смењен, тако што му је одмах пронађено згодно ухлебљење и да иронија буде потпуна – онај који је кршио права својих колега, нашао је заштиту и посао у канцеларији заштитника људских права.

Пошто још увек трају судски спорови које су покренули незаконито отпуштени новинари, у чијем отпуштању је очествовао и Драган Јањић, било би потпуно непримерено да Драган Јањић – бар до правоснажног окончања поменутих судских процеса - буде именован на било коју јавну функцију. Зато од НУНС очекујемо да не подржи именовање Драгана Јањића на место члана Одбора Агенције за борбу против корупције и да смени оне, који су одговорни за објављивање неистинитих тврдњи о отпуштеним новинарима Политике, а заштитнику грађана Саши Јанковићу предлажемо да преиспита избор Драгана Јањића за саветника у Канцеларији заштитника грађана.

Посланике Народне скупштине подсећамо да би избор Драгана Јањића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције представљао лошу поруку свим грађанима Србије, а нарочито новинарима који желе да слободно извештавају.

Светлана Васовић-Мекина, члан НУНС од оснивања

Маријана Милосављевић, новинар, бивша чланица НУНС јер је подржао Закон о информисању

Драгана Матовић, члан НУНС до 2009. године

Владимир Радомировић, главни уредник Пиштаљке

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси