Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Реакција Верана Матића на оставку Вукашина Обрадовића на чланство у Комисији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 04. 2013.

Реакција Верана Матића на оставку Вукашина Обрадовића на чланство у Комисији

"Сва убиства којима се бави Комисија догодила су се пре много времена. Прикупљајући информације о истрагама и напорима који су до сада чињени, уочили смо могућност да постоје лица која би својим сведочењима дали кључне доказе на основу којих би се идентификовале убице, а који би можда проговорили једино ако би се понудила заштита њима и њиховим породицама. Идеја Комисије је, да се радом Комисије, до истине и чињеница о убиствима као и о осуђујућим пресудама дође на начин који омогућавају наши закони, али и светска пракса", стоји, између осталог, у реакцији Верана Матића, председника Комисије за истраживање убистава новинара, на оставку Вукашина Обрадовића на чланство у Комисији.

Реакцију Верана Матића преносимо у целости.

 

Чланови Комисије за истраживање убистава новинара изражавају жаљење због одлуке председника НУНС-а да се повуче из рада Комисије са образложењем у којем се наводи:

“…Да није сагласан са ставом да Комисија предложи Тужилаштву за организовани криминал да покрене процес у којем би била понуђена заштита лицима која су директно учествовала у организовању убиства Славка Ћурувије” јер 

“ …Без обзира на могућост, како се наводи у саопштењу Комисије, да сведочење ових особа може да доведе до идентификације убица и налогодаваца и успешног судског епилога, Обрадовић сматра да је неприхватљиво нудити овакву врсту погодбе кључним личностима режима Слободана Милошевића за које постоје и судске пресуде за организовање политичких убистава…”

Ради веродостојности наводимо спорни део из Извештаја Комисије који је јуче објављен:

„...Поред анализе до сада урађеног, Комисија интензивно анализира све опције које би довеле до повезивања свих података у целину која би била кредибилна за судски епилог и осуду починилаца и налогодаваца. Евидентирани су сви који могу помоћи својим сведочењима, било као заштићени сведоци или сведоци који нису учесници догађаја, а којима је потребна заштита јер постоји могућност да располажу чињеницама које би биле релевантне за утврђивање идентитета убица. Комисија је спремна да предложи Тужилаштву за организовани криминал да покрене процес у којем би била понуђена заштита овим лицима ако презентују кључне информације које би довеле до идентификације убица и налогодаваца и успешног судског епилога овог процеса. Утврђивање истине и одговорности и за овај злочин представља приоритет у раду Комисије и неопходно је искористити сва правна средства да се дође до правоснажних пресуда...“

Сва убиства којима се бави Комисија догодила су се пре много времена. Прикупљајући информације о истрагама и напорима који су до сада чињени, уочили смо могућност да постоје лица која би својим сведочењима дали кључне доказе на основу којих би се идентификовале убице, а који би можда проговорили једино ако би се понудила заштита њима и њиховим породицама. Такође, сви случајеви организованог криминала и политичких убистава у протеклих десетак година у Србији, разрешавани су уз помоћ инсајдера, на начин на који то омогућавају закони. Идеја Комисије је, да се радом Комисије, до истине и чињеница о убиствима као и о осуђујућим пресудама дође на начин који омогућавају наши закони, али и светска пракса. 

Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси