Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Проглас поводом 3. маја Светског дана слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 05. 2013.

Проглас поводом 3. маја Светског дана слободе медија

Поводом Светског дана слободе медија који се обележава 3. маја акцијом Пет минута громогласне тишине, Удружење новинара Србије објављује П Р О Г Л А С.

УНС позива колеге да 3. маја, од 11.55 до 12 сати прекину програм у електронским медијима, прочитају П Р О Г Л А С или га објаве на екранима, а да у онлајн и штампаним медијима прекину рад, прочитају и објаве П Р О Г Л А С



                                                          П Р О Г Л А С

Иако је Србија слободна земља која је протекле године напредовала на светској ранг листи политичких слобода и грађанских права (по међународним организацијама Фридом хаус и Репортери без граница),  новинари и новинарство у Србији су у најтежем економском положају у својој новијој историји. Зато и данас, на Светски дан слободе медија, можемо само да кажемо да је слобода медија у Србији угрожена и да се за слободу медија нисмо изборили.

Удружење новинара Србије (УНС) пре свега захтева да реторичку спремност нове власти  да се држава повуче извласништва у медијима прате и законске гаранција да ће новац пореских обвезника којим држава сада финансира јавна информативна предузећа, бити и даље доступан медијима кроз независно пројектно финанасирање (најмање у висини од два одсто буџета локалних самоуправа).

Према последњем истраживању УНС-а, 49,2  одсто наших чланова одговорило је да новинари притиснути немаштином прибегавају аутоцензури у страху од губитка посла или хонорарног статуса, а да 27,4 одсто прибегава самоцензури у великој мери.

УНС протестује што нова власт крши обећање које је дала новинарима, оклевајући да на дневни ред Владе Србије коначно стави две године стари извештај Верице Бараћ и Савета за борбу против корупције о српским медијима.

Добро је што је клевета декриминализована и што у медијима има више плурализма, односно што данас, за разлику од пре годину дана, међу водећим медијима у Србији има и опозиционих. Ипак, упозоравамо да политичке газде беспризорно користе медије, а нарочито таблоиде, као главно оруђе политичких обрачуна, газећи притом моралне и друштвене норме, као и начело самосталности уређивачке политике и аутономије главних уредника.

Поред тога, новинари и уредници у највећим медијима све чешће полажу рачуне маркетинг менаџерима, стручњацима за односе с јавношћу, како не би угрозили пословне интересе својих компанија и политичких патрона.

Недостатак истраживачког новинарства последица је чињенице да су контролори тржишта реклама надјачали новинарску професију.

Више него икада од свог оснивања судбина јавних сервиса Србије и Војводине  је у рукама власти. Одлагањем решавања наплате претплате и најавом преласка на буџетско финансирање, власт је на себе преузела одговорност због даљег пада прихода од претплате и  растуће зависности јавних сервиса од извршне власти.

На Светски дан слободе  штампе УНС даје подршку Комисији за истраживање убистава новинара сматрајући да ће, све док се не расветле злочини над новинарима и медијским радницима, слобода медија у Србији и даље бити угрожена. 

УНС позива  Специјално тужилаштво за ратне злочине да покрене истраге убистава и киднаповања новинара српских редакција у време  ратова на простору бивше Југославије.   

УНС  подсећа медије да су одговорни својим читаоцима, гледаоцима и слушаоцима и да ће се етички стандарди у српском новинарству унапредити уколико и сами медији прихвате да су одговорни за поштовање Кодекса новинара Србије.

Спремност да поштују етичка правила професије штампани и онлајн медији ће на најбољи начин доказати прихватањем надлежности Савета за штампу, као и објављивањем одлука овог саморегулаторног тела надлежног за праћење поштовање Кодекса новинара Србије.

УНС  позива новинаре и медијске раднике да без обзира на међусобне разлике буду професионално и економски солидарни.

                                                                                               Београд, 2. мај 2013. године

Коментари (2)

Остави коментар
суб

04.05.

2013.

Raco Mentovic [нерегистровани] у 07:12

Lokalni mocnici

Preporuke nadleznih Ministarstava da se lokalni mediji pomognu sa 2% ukupnog budzeta opstina i gradova nije prihvacena upravo zbog samovolje lokalnih mocnika na vlasti. Njima je lakse da za 1% kupe svoje medije koji ce ih protezirati nego li da se bore za javnu i istinitu rec.

Na ruku im ide i nesloga pojedinih medija koji se pecaju za sitnu lovu i postaju marioneta u njihovim rukama. Medjutim, logika je da mora da se prezivi jer su nameti SOKOJ, OFPS, IP, RATEL, RRA... i ostalih parazita enormni.

Izlaz iz ovog medijskog lavirinta se tesko nalazi.

U svakom slucajulokalni mediji moraju da budu objektivniji i realniji na dogadjanja na lokalu makar izgubili i tu mamac crkavicu koju im na kasicicu dodeljuju lokalni mocnici.

Одговори
чет

02.05.

2013.

Нове књажевачке новине [нерегистровани] у 21:50

Самовоља локалних моћника

ЛИНК: http://www.mc.kcbor.net/2013/04/23/dokicevi-nezakonito-dele-pare-svojim-medijima/

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси