Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ћулибрк: Нисмо позивали на линч Обрадовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 07. 2013.

Ћулибрк: Нисмо позивали на линч Обрадовића

В.д. главног и одговорног уредника НИН-а Милан Ћулибрк негирао је да текст "Бубица" објављеним у 3261 броју НИН-а представља позив на линч министра просвете Жељка Обрадовића. Објашњење Милана Ћулибрка преносимо у целости.

ОБЈАШЊЕЊЕ
(НИН, бр.3261, Бубица)

У НИН-у број 3261 од 27. јуна објављен је текст под насловом “Бубица” у којем се, поред осталог, помиње и министар просвете Жарко Обрадовић. Сам Обрадовић је 4. јула, на конференцији за новинаре рекао да је НИН тиме објавио медијски позив да “министар буде обешен на Теразијама”. Дан касније, 5. јула. саопштењем се огласила и Социјалистичка партија Србије, чији је Обрадовић потпредседник. Уз оцену да се спорним текстом „потпирује непринципијелна и брутална кампања која се ових дана у неким медијима води против Жарка Обрадовића, министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије и заменика председника Социјалистичке партије Србије“, СПС тражи од домаћих и међународних новинарских удружења да у оквиру својих овлашћења реагују на текст „Бубица“, аутора Драгана Јовановића.
Имајући у виду да је текст на који се позива министар Обрадовић по својој форми сатирична колумна аутора Драгана Јовановића, оно што је написано никако се не може протумачити ни као став редакције НИН-а, нити као позив на линч, иза кога стоји НИН. Аутор се, као и у свим досадашњим својим колумнама, послужио стилском фигуром којом је желео да укаже на министрову одговорност везану са поништавањем тестова за основце.
Искрено нам је жао ако су министар Обрадовић и Социјалистичка партија Србије дословно протумачили оно што је аутор написао, али још једном наглашавамо да је реч о сатиричном чланку и да намера аутора, а нарочито редакције НИН-а није била да било кога изложи медијској сатанизацији или позиву на линч.

В.д. главног и одговорног уредника НИН-а
Милан Ћулибрк

Текст "Бубица" прочитајте овде:

Коментари (1)

Остави коментар
уто

09.07.

2013.

Komnen [нерегистровани] у 20:18

Министар буквалиста

Жарко Обрадовић и врх СПС неодољиво подсећају на америчког новинара "буквалисту", који је после руске интервенције у Грузији 2008. године, разговарао са председником Руске Федереације, Владимиром Путином. Новинар пун себе, пита уз помоћ преводиоца, Путина, зашто је руска оружана сила тако жестоко разбила снаге Михајла Шаликашвилија, грузијског председника, чија је војска напала руске мировњаке у Осетији, али и цивиле у том кавкаском региону. Путин му одговара да је у савременом свету непримерено да неко, као Миша Шаликашвили, чини такве злочине према цивилима, да наређује артиљерији да гранатира мирне становнике градова, да крши мировне споразуме,да провоцира рат и увлачење великих сила у све то. На крају, Путин, уносећи и солидну дозу емоција у свој исказ, казује : "Ама, ући ћу у Грузију, ухаспсити тог неоговорног манипуланта Шаликашвилија, и обесићу га за јајца!" На то ће амерички новинар, као да парафразира саопштење врха СПС и министра Обрадовића: "Господине Председниче, зар Вам се не чини да је заиста нехумано да наредите да Шаликашвилија обесе за тестисе?" Наравно, Путин овом "буквалисти", из кога је, упркос звучном имену његове телевизије, зјапило незнање као море, па чак и о томе да у енглеском језику има безброј варијација о "бешењу за...". Овај део интервјуа се у круговима образованијих америчких гледалаца дуго користио као доказ како и на великим ТВ станицама раде "буквалисти" и незналице попут реченог новинара.
Министар просветни, који би, ваљда требало да буде политички неутралан, који није успео да сачува ни тестове за проверу знања осмака, најновијим саопштењем партије у којој је заменик председника, само казује да, између осталог, припада клубу "буквалиста". Не вреди Обрадовићу партијско саопштење, нити обраћање домаћим и иностраним новинарским удружењима. То само показује на који начин ви читате штампу. Шта би тек урадили да имате заиста моћ равну оној из деведесетих? Уосталом, Ришеље је одавно рекао да му је за гиљотину довоиљна и једна реченица из нечијег текста. За читање (и гиљотину) потрудиће се сам. Жалосно!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси