Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Угашени лажни фб профили Љиљане Смајловић и Бранка Станковића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 07. 2013.

Аутор: Д.Б.

Угашени лажни фб профили Љиљане Смајловић и Бранка Станковића

Лажни профили председнице Удружења новинара Србије Љиљане Смајловић и новинара Бранка Станковића на друштвеној мрежи Фејсбук више не постоје.


Удружењу новинара Србије је у гашењу злоупотребљених профила помогла адвокатска канцеларија Јоксовић, Стојановић и партнери.

Лажни профил Љиљане Смајловић појавио се у априлу ове године. На њему је коментаре остављала особа представљајући се као председница УНС-а. Адвокати су контактирали Фејсбук 24. маја, а лажни профил укинут је четири дана после.

 Због истог проблема УНС-у се јавио и колега Бранко Станковић, аутор емисије „Квадратура круга”.

На профилу „Бранко Станковић-Квадратура круга” налазили су се и банковни рачуни са позивом да се помогне јунацима Бранкових репортажа, иако такви рачуни никада нису објављени у емисији.

Фејсбук су 8. јула адвокати обавестили о злоупотреби, а профил је угашен 11. јула.

”Крађа идентитета је у сталном порасту у Србији и прати раст употребе друштвених мрежа. Сама крађа може бити безазлена али и веома озбиљна у контексту лажних хуманитарних акција”, кажу за УНС из ове адвокатске канцеларије и препоручују да новинари активно прате дешавања на интернету и повремено претражују интернет коришћењем сопственог имена и презимена, како би установили евентуалне злоупотребе и заштитили се.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси