Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу оценио: “Нови глас комуне” поштовао Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 07. 2013.

Савет за штампу оценио: “Нови глас комуне” поштовао Кодекс новинара Србије

Први пут Комисија за жалбе Савета за штампу дала је мишљење по првом захтеву једне редакције да ово тело оцени је ли медиј у конкретном тексту поштовао одредбе Кодекса.

Лист “Нови глас комуне” затражио је од Савета за штампу мишљење о томе да ли су у текстовима ”Самоубиство” и  ”Самоубиство студенткиње”, објављеним 10. 8. 2012. и 17. 8. 2012. године поштоване одредбе Кодекса и да ли је постојао интерес јавности да буде информисана о том догађају.

Текст се односи на самоубиство студенткиње у том граду, бави се мотивом самоубиства, а новинар у тексту препричава и део опроштајног писма који је девојка оставила. У тексту се наводи да је девојка живела у немаштини, као и да је била веома талентована и изузетно добар ђак. Уз текст су објављене фотографије куће у којој је живела и сликеса сахране, као и њена фотографија са дипломом са такмичења.

Чланови Комисије разматрали су да ли су објављивањем оваквог текста прекршене одредбе Кодекса новинара Србије које се односе на заштиту приватности, као и да ли је постојао јавни интерес да новинари пишу о овом случају.

Већина чланова Комиисије оценила је, да је “о преминулој девојци лист писао са пијететом и да је њено самоубиство представљено као трагедија, без намере да се повреди достојанство жртве и осећања њене породице”, те да да спорним текстом није прекршен Кодекс новинара Србије.

Да подсетимо, ТВ Апатин, издавач локалног недељника “Нови глас комуне” примио је 16. јула пресуду Апелационог суда у Новом Саду, којом су ово информативно предузеће и његова главна уредница солидарно осуђени на исплату штете од 1.000. 000 динара приватним тужиоцима (родитељима студенткиње која је извршила самоубиство) због повреде права на приватност.

Заменик председника Управног одбора Савета за штампу Петар Јеремић рекао је за сајт УНС-а да је “један од циљева Савета за штампу да мишљења Савета убудуће буду узимана у обзир у судским споровима”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси