Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС петиција: Стоп незаконитом гашењу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 08. 2013.

УНС петиција: Стоп незаконитом гашењу медија

Удружење новинара Србије покренуло је на свом сајту онлајн петицију и позвало новинаре да се успротиве неуставним и антиевропским пресудама којима се медијима изричу високе новчане казне и угрожава њихов опстанак.

У тексту петиције „Стоп незаконитом гашењу медија“ наводи се да је Апелациони суд у Новом Саду „незаконитим, противуставним и антиевропским пресудама, због истинитог извештавања, довео пред затварање `ТВ Апатин`, издавача локалног недељника`Нови глас комуне` и `Радио Дунав`, а о пресуди против `Радио Апатина` још одлучује“.

Иако није оспорио тачност објављених информација, Апелациони суд у Новом Саду обавезао је издаваче и уреднике „Новог гласа комуне“ и „Радио Дунава“ да плате 1.000.000, односно 400.000 динара на име повреде части и угледа, док „Радио Апатин“ још чека пресуду која ће му одредити судбину. 

Исти Апелациони суд осудио је "Бечејски мозаик" због вредносног става и потврдио пресуду због које је колега Ласло Шаш завршио у затвору, иако није починио дело клевете.

У петицији УНС-а тражи се да се новинари успротиве да овакве одлуке Апелационог суда у Новом Саду постану судска пракса.

Коментари (7)

Остави коментар
пон

12.08.

2013.

darko [нерегистровани] у 21:36

Pravno savetovanje umesto peticije

Umsto peticije boje da ste organizovali pravnu edukaciju za urednike i inicirali neko regulatorno telo u kojem bi bili novinari a ne vlasnici medija i njihovi puleni! Time bi se srpsko novinarstvo zastitilo a znacajno bi se popravio i sam status novinara! Svi mediji koji ne investiraju u svoje izvestace vec se bave kopi-pejst zanimanjem treba da budu ugaseni!

Одговори
пон

12.08.

2013.

darko [нерегистровани] у 21:31

stop lesinarenju

Sud je u pravu, krajnje je vreme da se zaustavi lesinarenje i dizanje tiraza na tudjim nesrecama. Ozbiljnih tema za isvestavanje ima na pretek, ali se lakse uhvatiti u kostac sa skrhanom majkom ubijenog sina ili poginule cerke od hvatanja u kostac sa kriminalnim sverama koje unistavaju nasu drzavu i narod. Treba se baviti sustinom a ne samo posledicama!

Jedan od lesinara
(silom nateran od bahatih i nemoralnih urednika koji ne znaju ni za kakav kodeks i zakon)

Одговори
пон

12.08.

2013.

Tomislav Kresovic [нерегистровани] у 19:02

Novinarstvo na samrtnickoj postelji u Srbiji

Gasenje medija u Srbiji postala je prava zaraza,i to govori o stanju u kome se nalazi nase drustvo.Koliko god dajemo podrsku za slobodu medija i pravo na profesiju,toliko vlast,vlasnici i vlada perfidno ili vularno rade na gusenju medijskih sloboda .Istovremeno se na poliitckoj ili profiterskoj osnovi favorizuju pojedini medij i tabloidi ,da bi stvarali veliku javnu konfuziju.

Одговори
суб

03.08.

2013.

Ana Milojevic [нерегистровани] у 19:14

Sudska praksa i parametri za bol

Pročitala sam da je sudija Jovanović u presudi napiso da dogadjaj u vezi sa samoubistvom nije u interesu javnosti?!!!Ne mogu da verujem da je to napisano i da se ybog toga tv Apatin nažnjava sa MILION!!Zna li SUD koliko je to novca u ovim kriynim vremenima.
Ne mogu da verujem da je SUD odredio "nekim" parametrom tj. vagom iznos patnje - 500.000 za medij i 500.000 za urednika!!
Velika podrška kolegama u TV Apatin iz Valjeva!!
p.s. sutra se to svima nama može desiti, a kada pojedinsci uvide ovakav primer loše sudske prakse, pljuštaće tužbe medijima, gotovo sam sigurna!

Одговори
суб

03.08.

2013.

Mile Jovanov [нерегистровани] у 18:14

uvek podrska kolegama!

Koliko sam shvatio, to je kazna za tv od 1.000.000 dinara!! plus 200.000 taxe i jos toliko kamate!!To se zove MEDIJSKI LINČ!!!
Zašto ne reći ime sudije? Petar Jovanović je potpisao sličnu presudu Bečejskom mozaiku, a sada pored tv-a i Radio Dunava ko zna kome još?!!!!Ovo je prilika da se kaže slovo o tome kako presudjuju sudije u Vojvodini
Velika podrška našim kolegama u Zapadnobačkom okrugu!!!
Mile Bečejac

Одговори
суб

03.08.

2013.

Milos Andric [нерегистровани] у 17:22

Re: Podrska TV Apatin

Treba navesti i imena sudija koji brutalno i bez pravnog osnova kaznjavaju medije. Citao sam da je isti sudija Petar Jovanovic kaznio i TV Apatin i Radio Dunav. Taj isti sudija Jovanovic je kaznio ekspresno i Becejski mozaik, pisu Novosti. To ni malo vise nije slucajno i UNS treba da pokrene pitanje ovakvog sudije i njegovog sudjanja.

Одговори
суб

03.08.

2013.

INFO BIZZ [нерегистровани] у 13:02

PODRSKA TV APATIN

DAJEMO PODRŠKU NAŠIM KOLEGAMA IZ TV APATIN JER OVO ŠTO SE NJIMA DEŠAVA
MOŽE DA SE DESI SVAKOM MEDIJU I SVAKOM NOVINARU!
OVO JE NEČUVENA PRESUDA I PROBNI BALON ZA OČITO NEKE VEĆE MEDIJE!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси