Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Може ли Kомунална инспекција забранити интернет домен сајта aleksinac.net?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 02. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Може ли Kомунална инспекција забранити интернет домен сајта aleksinac.net?

Удружењу новинара Србије (УНС) данас је стигло писмо у којем се наводи да је Комунална инспекција у Алексинцу „забранила коришћење интернет домена сајта aleksinac.net“.

Трагом ове информације УНС је разговарао са господином Александром Гвозденом, администратором сајта који наводи да је „Решењем комуналног инспектора општине Алексинац од 30. јануара 2015. године коришћење интернет домена aleksinac.net забрањен“.

Општина Алексинац 2012. године обавестила је Александра Гвоздена, тада власника сајта, да се мора обратити Скупштини општине Алексинац како би добио одобрење за коришћење назива Алексинац у адреси свог сајта www.aleksinac.net.

„Послао сам захтев за одобрење коришћења имена исте године. Након неколико дана добио сам закључак Oпштинског већа да се мој захтев одбија. Тада сам одустао од регистрације сајта као јавног гласила у АПР-у и власништво пренео на особу из иностранства. Отуђио сам сајт. Сада, из чиста мира, после три године, стиже ми Решење о одбијању сагласности Скупштине општине, а одмах након тога општински инспектор доноси Решење којим забрањује коришћење имена Алексинац у називу сајта, а као рок за извршење решења наводи се 'одмах'“, каже Гвозден за УНС и додаје да је „уложио приговор Скупштини општине“.

На сајту www.aleksinac.net стоји обавештење да је Скупштина општине Алексинац одбила да да сагласност на употребу имена општине.

Како су УНС-у незванично рекли у општини Алексинац, Гвоздену није забрањен домен .net, јер општина та овлашћења нема, али му је на основу Закона о локалној самоуправи, Закона о комуналним делатностима и Одлуке о симбола општине Алексинац забранила да користи име општине у називу сајта. Општина у складу са Законом даје сагласност на употребу имена и штити име Алексинац у земљи, али и иностранству.

У Регистру националних домена Србије (РНИДС) УНС-у су рекли да они нису надлежни за генеричке домене као што су .com, .org, .net, али да када је реч о националним доменима, имена општина спадају у резервисане домене и они су одређени само за државу управу.

„Домаћи домен са именом општине или града може добити само локална самоуправа, а када је реч о међународним доменима, ту престаје наша надлежност. За њих, у принципу, нико није надлежан“, кажу у РНИДС-у.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси