Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Политика“ одустала од тезе о хакерском нападу, фантомске коментаторе пријавила за превару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 07. 2017.

Аутор: Д. Бјелица, К. Ковач Извор: УНС

„Политика“ одустала од тезе о хакерском нападу, фантомске коментаторе пријавила за превару

Објављивање коментара измишљених аутора у „Политици“ у последња три месеца колегијум овог листа у недавном обраћању јавности образложио је нападом непознатих хакера, али, како сазнаје Удружење новинара Србије, у пријави тужилаштву одустало се од те тврдње, а одговорни у овој медијској кући поднели су пријаву за превару.

Једина веза са првобитном тезом о хакерском нападу је то што је пријава поднета Тужилашту за високотехнолошки криминал. Међутим, подносиоци пријаве нису се овом тужилаштву пожалили на рачунарску превару, што би значило да се ради о хакерском нападу, већ на опште дело преваре из Кривичног законика. 

„Дневни лист 'Политика' поднео је 20. јула 2017. године кривичну пријаву против НН извршиоца због постојања основане сумње да је извршио кривично дело Превара из члана 208 Кривичног законика“, рекао је за сајт УНС-а тужилац Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић.

"Кривично дело рачунарска превара из члана 301 Кривичног законика није предмет поднете кривичне пријаве", потврдила нам је и Ирена Бјелош из Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Стаменковић је објаснио да је тужилаштво 24. јула тражило од полиције да прикупи потребна обавештења ради утврђивања идентитета могућег извршиоца и обезбеђивања доказа, а да се извештај о овом предмету или кривична пријава очекују „у наредном периоду".

Због чега је предмет кривичне пријаве превара, а не рачунарска превара односно хакерски напад, како је колегијум „Политике“ тврдио, в. д. главног и одговорног уредника „Политике“ Жарко Ракић није желео да одговори, већ је на питање које му је поставила новинарка сајта УНС-а рекао да му је „драго да смо се јавили", али да ће нам се захвалити на позиву и затражити од нас да одговоре потражимо на другом месту. Ракић није одговорио на питање на које „друго место" мисли. 

Колегијум „Политике“ навео је у саопштењу да „од сопствене кривице за начињене грешке сигурно неће бежати, тако да ће због озбиљних пропуста у раду бити кажњени сви у ланцу одговорности“. 

На питање УНС-а да ли је и ко сносио одговорност за објављивање коментара фантомских аутора, Жарко Ракић је - пошто је вичући питао у ком својству УНС од њега тражи ове одговоре - кратко рекао да “Политика” „у овом тренутку чека резултате истраге да би могла да предузме било какве мере“. 

“Не можемо сада ништа да урадимо. Тек када истрагом буде утврђено ко је крив и за шта, предузећемо мере“, рекао је Ракић.

Ни од тужилаштва ни од Ракића нисмо могли да сазнамо да ли је „Политика“ пријаву поднела због лажног представљања „Петра Величковића“ и „Милована Б. Вучића“, које је колегијум признао као сумњиве, или је и „Петра Ножица“, за коју је такође откривено да не постоји, обухваћена пријавом.

У Кривичном законику чланом 208 квалификовано је казнено дело преваре, а, како су нам скренули пажњу стручњаци за интернетско право, чланом 301 квалификује се рачунарска превара, под коју би се хакерски напад подвео.

У члану 208 Кривичног законика, који је наведен у „Политикиној“ кривичној пријави, стоји да ће се „ко у намери да себи или другом прибави противправну имовинску корист доведе кога лажним приказивањем или прикривањем чињеница у заблуду или га одржава у заблуди и тиме га наведе да овај на штету своје или туђе имовине нешто учини или не учини, казнити затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном“. У ставу два истог члана додаје се да ће се „ко дело из става 1. овог члана учини само у намери да другог оштети, казнити затвором до шест месеци и новчаном казном“. 

Кривични законик у члану 301, код рачунарске преваре, прописује да „ко унесе нетачан податак, пропусти уношење тачног податка или на други начин прикрије или лажно прикаже податак и тиме утиче на резултат електронске обраде и преноса података у намери да себи или другом прибави противправну имовинску корист и тиме другом проузрокује имовинску штету, казниће се новчаном казном или затвором до три године“.

У разговору са правницима који се баве ИТ облашћу речено нам је да у конкретном случају, да би се радило о хакерском нападу, морало је да се догоди да неко упадне у интерну „Политикину" базу у којој се у дигиталном облику чувају припремљени текстови за штампу, начини измену, промени наслов, убаци текст, те да тако измењено оде у штампу. То би била диверзија и упад у интерни ИТ систем.

Дигитални облик доставе текста имејлом не може бити хакерски напад, рекли су УНС-у, те се евентуално може говорити о лажном представљању путем имејла.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

31.07.

2017.

Člananonymous [нерегистровани] у 22:32

Re: Nikakvo čudco

Nema nikakvog čuda kada se ima u vidu da je "Politika" spala na niske grane, o čemu posebno svedoči činjenica da se na njenom čelu nalazi Žarko Rakić.

Одговори
пон

31.07.

2017.

Sl.Glisic [нерегистровани] у 18:15

DILETANTI...

Prosto je neverovatno - na sta je spala Politika???
Koji diletanti, kakve spodobe, zasto poltroni brukaju hiljade novinara koji su proslavili Politiku a i ovu nasu, nekada prestiznu i casnu, profesiju!
Sutirajte iz UNS-a sve parazite, jajare, poslusnike, poltrone i one koji se oglusuju o Kodeks ove, sve jadnije profesije!!!
Ne dozvolite da se mi, koji smo ziveli i casno radili, javno odreknemo clanstva u UNS!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси