Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Бранко Станковић, Чедомир Радусиновић и Радомир Угрнић добитници Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 10. 2018.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Бранко Станковић, Чедомир Радусиновић и Радомир Угрнић добитници Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе

Новинари Бранко Станковић, Чедомир Радусиновић и Радомир Угрнић овогодишњи су добитници Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ), једногласно је одлучио жири у саставу Веселин Ђокић, Милован Урошевић и Ивица Милосављевић. Бранко Станковић је у РТС-у већ 30 година, а половину тог времена ради као аутор и уредник емисије 'Квадратура круга' која је до сада имала више од 750 издања.

У предлогу за награду стоји да „том емисијом, у којој је човек испред и изнад свега, и мера свега, Станковић покушава да поврати урушен систем вредности“.

"Захваљујући племенитим људима, у којима су хумано и добро пробудиле приче из ’Квадратуре круга’ саграђено је 20 кућа и стан за оне којима је живот много тога ускратио. Обезбеђено је 70 стипендија за сиромашне ученике и студенте, више од 20 компјутера и лап топова, пољопривредна механизација за три домаћинства, а намештајем и белом техником опремљене су  22 куће", стоји у предлогу.

У предлогу да се награда додели Чедомиру Радусиновићу наводи се да је „ослањање на веродостојне податке довело до тога да Чедомир Радусиновић, већ у првој години рада, буде мета шеснаест тужби од којих је свака одбачена као неоснована“ и додаје да га његов новинарски рад у „Побједи“ чини „утемељивачем истраживачког новинарства у Црној Гори“.

Осим у „Побједи“, Радусиновић је био уредник „Народног огледала“, „Радио Тивта“, „Титекса“, „Гласа Црногораца“.

Радомир Угрнић из Свилајинца трећи је добитник Награде за животно дело. Новинарством је почео да се бави 1948. године у листу "Спорт"  где је остао све до његовог гашења.

„Био је дописник Радио Београда из Свилајнца којем је редовно слао прилоге за јутарњи програм о најактуелнијим збивањима у Ресави. Слао је и репортаже за  ’Борбу’, ’Политику експрес’, ’Вечерње новости’, ’Пољопривредник’, ’Пчелар’ и друге. Још увек је дописник регионалног листа из Поморавља ’Нови пут’, радио ’Миг’ из Бобова код Свилајнца, а редовно објављује текстове на порталу ’Ресавски поштоноша’ који је наставио традицију најстаријег провинцијског листа у Србији основаног 1871. године“, наводи се у предлогу за награду.

Награде ће бити уручене у понедељак,  29. октобра 2018. године, у 16 сати, у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III).

Савез новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ) чине Удружење новинара Србије (УНС) и Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси