Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Свечана академија поводом стогодишњице смрти Лазе Костића одржана у Новом Саду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 12. 2010.

Свечана академија поводом стогодишњице смрти Лазе Костића одржана у Новом Саду

У петак, 03. децембра, у великој Сали Скупштине Војводине, у организацији УНС-а, одржана је Свечана академија поводом века од смрти Лазе Костића, песника, драмског писца, свестраног уметника и првог председника Српског новинарског друштва, претече Удружења новинара Србије.





Академији су присуствовали министар културе у Влади Републике Србије Небојша Брадић, потпредседница Владе Војводине и покрајинска секретарка за информације Ана Томанова-Маканова, председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, те бројни новинари и други гости.

- Не дамо овог бунтовника и незадовољника забораву, он је наш савременик. Новинар, публициста и родољуб, био је преводилац Шекспира, пропагатор велике поезије и великих мисли, Србин који је волео своју Војводину, која је за њега била део слободне, уједињене српске државе. Његов и наши животи после њега уче нас да жртвовање има смисла, да ствари могу да се покрену напред и да са борбом никада не треба стати – рекла је председница УНС-а Љиљана Смајловић и додала да је Костић понекад превише био песник у политици, а неретко политичар у поезији, либерални новинар, а по духу романтични револуционар.

Министар културе у Влади Србије Небојша Брадић најпре је рекао да готово да нема српског песника који се није одмеравао и надахњивао Костићевим мајсторством и да нема „онога ко је тражио његове слабе стране“.



Министар Брадић, такође је истакао да је Лаза Костић културни јунак нашег народа и да је његово дело од непроцењиве важности и у овом времену.

Подсећајући да је Костић оставио дубок траг у свему што је радио – као драмски писац, филозоф, есејиста, преводилац, новинар, дипломата, доктор права, професор, бележник, сенатор, члан Српског ученог друштва и Српске краљевске академије, Брадић је нагласио да је овај стваралац био један од ретких који је погађао суштину и димензије наше историје и менталитета.

- Његово дело и данас је за нашу културу од непроцењиве важности. Сваки јубилеј и свака годишњица призива нас да још једном кажемо да Лаза Костић јесте културни јунак нашег народа и он, као такав, остаје трајни спомен временима која ће тек доћи – казао је у надахнутој беседи министар Брадић.

Лаза Костић био је председник Српског новинарског друштва од 1882. до 1883. године.



На свечаности поводом једног века од његове смрти, првакиња Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић-Димић говорила је Костићеве песме и читала одломке репортаже о Мајском преврату 1903. године, објављене у париском „Фигароу”, а наступио је и хор из основне школе у родном Ковиљу, која носи његово име.

Потпредседник УНС-а Бранко Жујовић у петак је положио и венац на гроб Лазе Костића у Сомбору.




Потпредседник Удружења новинара Србије Бранко Жујовић на гробу Лазе Костића

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси