Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отворено писмо УНС-а: Омогућитe новинару Гвоздену Здравићу да прати рад Скупштине општине Александровац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 02. 2019.

Извор: УНС

Отворено писмо УНС-а: Омогућитe новинару Гвоздену Здравићу да прати рад Скупштине општине Александровац

Председнику општине Александровац Југославу Стајковцу, председнику Скупштине општине Александровац Томи Савковићу, министру културе и информисања Владану Вукосављевићу, државном секретару за информисање Александру Гајовићу, министру државне управе и локалне самоуправе Бранку Ружићу, поверенику за заштиту равноправности Бранкици Јанковић

Удружење новинара Србије (УНС) позива председника Скуштине општине Александровац Тому Савковића и председника Општине Александровац Југослава Стајковца да у понедељак, 11. фебруара, престану са дискриминацијом и омогуће дописнику „Блица“ и новинару листа „Расина прес“ Гвоздену Здравићу да прати рад Скупштине општине.

УНС позива министра културе и информисања Владана Вукосављевића, државног секретара за инфромисање Александра Гајовића, министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића и Повереницу за заштиту равноправности Бранкицу Јанковић да у складу са својим овлашћењима учине надзор над радом локалне самоуправе и ураде све како би прекинули вишегодишњу дискриминацију Гвоздена Здравића који због одлука челника Општине Александровац не може да обавља свој посао од јавног интереса.

Већ неколико година, председник Скупштине општине Александровац пре сваког заседања Скупштине општине доноси одлуку да Гвоздену Здравићу забрани извештавање са седнице са образложењем да је „недостојан“.

У образложењу одлуке коју потписује Тома Савковић, а у које је УНС имао увид, увек стоји да се председник Скупштине „руководио предлогом одборничких група СО Александровац да због необјективног информисања, сталних напада и погрдних текстова на рачун најужег општинског руководства, у листу 'Расина Прес', новинар поменутог листа не може на објективан начин да прати рад седнице", као и да је „недостојан да присуствује седници Скупштине“.

Подсећамо вас да Закон о јавном информисању прописује да нико не сме да ограничава слободу јавног информисања и да су органи власти дужни да равноправно, без дискриминације, третирају све новинаре и да им омогуће да несметано раде свој посао у јавном интересу.

„Забрањена је непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству“, прописује Закон о јавном информисању и медијима и наводи да се „слобода јавног информисања не сме се повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења“.

Закон о забрани дискриминације у члану 13, као тежак облик дискриминације, препознаје „пропагирање или вршење дискриминације од стране органа јавне власти“, док је чланом 15 прописано да се „дискриминаторско поступање службеног лица, односно одговорног лица у органу јавне власти, сматра тежом повредом радне дужности“.

УНС зато позива министра и државног секретара у Министарству културе и информисања, министра државне управе и локалне самоуправе и Повереника за равноправност да, зато што функционери локалне самоуправе крше закон, омогуће поштовање Закона о јавном информисању и Забрани дискриминације, како би Гвозден Здравић најзад, у понедељак 11. фебруара, могао да извештава са седнице Скупштине општине Александровац.

Удружење новинара Србије

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси