Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Комеморација Мирку Чупићу у УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 02. 2011.

Комеморација Мирку Чупићу у УНС-у

Комеморација поводом смрти новинара и публицисте Мирка Чупића одржана је данас у Удружењу новинара Србије. Поред породице комеморацији је присуствовао и велики број његових пријатеља и колега.


Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић је рекао да ће Мирко остати упамћен као човек који је имао храбрости да са својом породицом остане и извештава о ситуацији на Косову и Метохији у најтежим и најопаснијим тренуцима и да је последњи новинар који је са својом породицом 26. августа 1999. године напустио Приштину.

"Мирко Чупић је бескомпромисно поштовао чињенице без страха да истину увек изнесе на видело," рекао је дугогодишњи новинар и уредник "Јединства" Никола Сарић и додао да Чупић није био човек који је уме да мрзи, иако су од његовог пера зазирали многи.

Мирко Чупић је рођен у Пећкој Бањи 1939. године. Школовао се у Пећи, Београду и Призрену где је завршио Вишу педагошку школу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Скопљу. Радио је као професор српског језика у Сувој Реци и Призрену где је био и заменик директора Медицинске школе.


Од 1973. године пише за Вечерње новости и приштинско Јединство у којем је остао до краја своје професионалне каријере, скоро 30 година као новинар, уредник и коментатор.

Написао је четири књиге посвећене збивањима и положају Срба на Косову: "Насиље иза паравана власти", "Дневник косовске трагедије", "Отета земља", а пре неколико дана изашла је његова књига поезије "Земља оца мог".

Добитник је УНС-ове Награде за животно дело 1999. године, као и годишње награде Јединства 1975. године и награде Удружења новинара Косова и Метохије 1980. године.

Мирко Чупић је сахрањен данас на Новом бежанијском гробљу.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси