Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новине у Србији најјефтиније у региону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 04. 2011.

Новине у Србији најјефтиније у региону

Према резултатима истраживања које је спровело Удружење новинара Србије најјефтиније дневне новине у земљама региона су у Србији. Најмање коштају „Ало“ и „Правда“ - 15 динара, следе „Курир“ и „Блиц“ од 20, односно 25 динара по примерку. „Прес“, „Вечерње новости“ и "Данас" коштају 30 динара. Најскупља је „Политика“ - 35 динара, што је и даље далеко испод цена новина у суседству.



Сличне цене су још у Македонији и Румунији где је за дневну штампу потребно издвојити најмање 12 денара и то за лист „Нова Македонија“ што преведено у валуту ЕУ одговара цени од 0.2 евра, односно 0.95 леја за румунски дневни лист „Путереа“(Снага) што износи 0.22 евра.
Најскупље дневне новине у Румунији су „Зиарул финанчијар“ (финансијске новине), коштају 0.75 евра и читане су углавном у пословним круговима јер су оријентисане претежно на економске теме.

Од тиражнијих дневних листова у Румунији „Либертатеа" стаје 0.3 евра, „Жураналул национал“ и „Евениментул зилеј“ су 0.35, „Романиа либера“ 0.45 евра, док је „Адеварул“ 0.5 евра.

У суседној Мађарској цене се крећу од 143 форинте (0.5 евра) колико је потребно издвојити за "Мађар хирлап" до 230 форинти (0.85 евра) колико кошта најскупљи дневни лист "Сабад Фод видек лапја". Од респектабилнијих новина ту су још и "Нипзава" (0.6 евра) и "Мађар Немзет Полгари напилап" (0.5 евра).

Занимљиво је да се до сада најозбиљнији и највећи дневник у Румунији „Гандул“ (Мисао) од 5. априла појављује искључиво у онлајн издању. Управо овај пример говори о томе да штампана издања полако губе трку са електронским издањима новина. Чак и водећи листови смањују своје тираже због далеко већег броја дневних посета онлајн издања од броја продатих штампаних примерака.

Као доказ за ову тврдњу можемо навести опадање тиража највећег дневног листа у Мађарској "Непшабадсаг" који је 1994. године имао тираж од преко 300 000 примерака, док је 2010. продавано само 70 000 дневно.

Колико овај тренд заиста утиче на формирање цена штампаних издања говори и чињеница да данас највише оглашивача има у бесплатним новинама као што су „24 сата“ код нас или „Журнал“ и „Добро јутро“ у Словенији. То су уједно и најтиражнији листови у Словенији и излазе у преко 300 000 примерака.

У суседној Хрватској бесплатно се деле новине „Огулин инфо“ и „Загреб news“ које излазе месечно, односно на две недеље, док су новине „24 сата“ најјефтиније и продају се по цени од 4 куне (0.54 евра).

Цене дневних новина у Хрватској су три пута веће него код нас, па тако „Јутарњи лист“ који је и најчитанији кошта 7 куна (0.94 евра), колико стају и остали високотиражни листови као што су : „Глас Славоније“, „Вјесник“, „Слободна Далмација“, „Вечерњи лист“ и „Нови лист“.

Још скупље су новине у Словенији која је по томе водећа у региону. Цена листова „Дело“ и мариборска „Вечер“ је 1.2 евра, док је љубљански „Дневник“ нешто јефтинији и кошта 0.9 евра.

У Црној Гори најчитанији дневни листови „Дан“, „Вијести“ и „Побиједа“ коштају 0.5 евра, што је скоро идентично ценама у БиХ где исто толико стају и „Дневни аваз“, „Ослобођење“ и „Независне новине “. Нешто јефтиније су бањалучке новине „Глас Српске“ које коштају 0.4 евра.

Оливера Стошић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси