Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС упутио писмо подршке Нишкој телевизији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 04. 2011.

УНС упутио писмо подршке Нишкој телевизији

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић упутио је у име УНС-а писмо подршке редакцији Нишке телевизије.

УНС је тим путем изразио забринутост због Отвореног писма које су политичке партије Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије и Покрет социјалиста упутиле овој телевизији у намери да утичу на уређивачку политику.


Поштоване колеге,

Удружење новинара Србије вам пружа подршку у настојању за независну уређивачку политику и изражава чуђење због отвореног писма које су вам упутили Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет социјалиста и Покрет снага Србије, а које је покушај мешања у самосталност уређивања.

Није спорно да странке имају право да износе своје мишљење као што није спорно и да медији треба да објављују та мишљења, али је недопустиво и није у духу демократског дијалога да политичке странке своју бројност користе за уцењивање и захтевање шта и како медији треба да раде и да прописују у које ће време и који садржаји бити објављени и колико ће трајати.

Политичке странке нису компетентне и надлежне да уређују медије и да траже да се извештаји о њиховим активностима објављују „квантитативно и квалитативно“ и „без икаквих временских ограничења“, као што је од вас захтевано у писму које вам је упућено.

Чуди нас чињеница да представници странака, који имају намеру да на изборима освоје власт, не знају да је уређивачка политика независна и аутономна и да нико, па ни власт, ни власници, ни директори, ни опозиција, нема права да се у њу меша. То право једино и искључиво припада уредницима.

Веома смо забринути ако је писмо које сте добили наговештај политике према медијима коју ће представници ових странака спроводити у случају да дођу на власт. УНС овакве притиске неће прихватити и бориће се против њих свим допуштеним средствима. Политичаре недовољно упућене у савремене медијске стандарде и слободе спремни смо да едукујемо.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси