Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  18 година Светског дана слободе штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 04. 2011.

18 година Светског дана слободе штампе

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије ће 3. маја ове године по десети пут акцијом "5 минута громогласне тишине" у 11 сати и 55 минута обележити Светски дан слободе медија. Том приликом биће прочитан Проглас и уручена награда "Зора" за слободу медија. Ова награда је установљена 2005. године, а до сада је додељена редакцији недељника "Напред" из Ваљева (2005), Славку Ћурувији (постхумно, 2008) и новинарки Радио Панчева Славици Јовановић (2010).


Светски дан слободе штампе се обележава 3. маја и промовише подизање свести о значају слободе и независности медија широм света. Тога дана УНЕСКО традиционално одржава конференцију на којој учествују медијски радници, организације за слободу штампе и специјализоване агенције УН како би проценили стање у медијима широм света.

Одлуку о обележавању Светског дана слободе штампе донела је Генерална скупштина УН 1993. године након Препоруке са 26. заседања Генералне скупштине УНЕСКА 1991. године.

Ове године се обележава и двадесетогодишњица Виндхошке декларације, усвојене на 26. заседању Генералне конференције УНЕСКА (29. април - 3. мај 1991) у граду Виндхок у Намибији, а коју је саставила група афричких новинара и издавача у складу са Чланом 19 Универзалне декларације о људским правима. Декларација прокламује принципе слободе штампе, под којом се подразумева независност у односу на политичке, економске и владајуће структуре, а међународној заједници је упућен позив да цензуру стави изван закона као насиље над људским правима.


На овај датум одаје се признање свим новинарима који су изгубили живот радећи свој посао. УНЕСКО такође додељује и награду за слободу штампе "Гиљермо Кано" названу у част Гиљермо Кано Исаза, колумбијског новинара који је убијен испред канцеларије листа "Ел Еспектадор" у Боготи, 17. децембра 1986. због чланака који су сметали нарко-картелима. Награда коју је установио УНЕСКО 1997, ове године ће припасти иранском новинару Ахмеду Зеидабадију који служи шестогодишњу казну затвора након што је осуђен са још 40 иранских новинара на основу оптужбе да је 2009. године ковао заверу за збацивање Владе путем "меке револуције".

Зеидабади је бивши уредник иранског листа "Азад", дописник БиБиСи-ја и члан Удружења иранских новинара.

Образлажући овогодишњу одлуку да Зеибадију додели награду, генерална директорка УНЕСКА Ирина Бокова је позвала власти Ирана да ослободе Зеидабадија, наглашавајући да се током своје каријере "непрестано и храбро залагао за слободу штампе и слободу изражавања - једно од основних људских права које подупире све остале грађанске слободе".

Овогодишња прослава Светског дана слободе штампе ће се одржати у више од 100 земаља под слоганом: "Нове границе, нове препреке".



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси