Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС анкета: Новинари цензурисани и слабо плаћени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 04. 2011.

УНС анкета: Новинари цензурисани и слабо плаћени

Више од 40% новинара прибегавало је самоцензури или су цензурисани - резултати су анонимне анкете Удружења новинара Србије, у којој је учествовало више од 350 испитаника одабраних методом случајног узорка.

У страху од цензуре самоцензури је прибегавало 48% новинара, њих 29% је то чинило у великој мери, док 6% анкетираних никада није прибегавало аутоцензури. Повремено је цензури изложено 39%, стално 10%, веома изложено цензури је 6%, а 44% је оних који нису цензурисани.

На питање који су највећи проблеми новинарске професије испитаници су одговорили да су то ниске плате, самовоља власника и нерегулисани радни статус а затим непрофесионализам и неприпремљеност новинара и њихово неодговарајуће образовање.

На питање да ли новинари и уредници придају значај етици у новинарству 18% испитаника одговорило је потврдно, негативно 18%, а да делимично придају значај 63% испитаника.

Уједињење новинарских удружења утицало би на бољи положај новинара у друштву сматра 67%, да не би утицало мисли 10%, а 23% није сигурно.

Да је рад УНС-а утицао на поштовање новинарског кодекса сматра 44% анкетираних, 11% мисли да није, 44% њих каже да је делимично утицао док је 1% оних који на ово питање нису дали одговор. Активности УНС-а су према мишљењу 56% анкетираних утицале на побољшање друштвеног угледа и статуса новинара, 10% мисли да нису, а да су делимично утицале сматра 33% испитаних. Одговор на ово питање није имало 1% испитаних.

УНС може допринети променама у сфери законодавства у медијима сматра 74% испитаних чланова, 21% није сигурно, док је 5% оних који мисле да не може.

Завршен факултет има 72% испитаника, а 28% завршену средњу или вишу школу. Факултет за новинарство завршила су 42 испитаника.
Највише има стално запослених 36%, затим хонорарно запослених 21% док су остали слободни новинари и новинари у пензији.

У синдикате је учлањено 24% испитаника, а 76% не припада ни једном синдикату.

Послодавци редовно исплаћују зараде у 66% случајева, своја примања добија али нередовно 14% испитаника, 4% добија зараде са вишемесечним закашњењем а 6% уопште није добило хонораре. Међу испитаницима било је 5% пензионера а 7% анкетираних није одговорило на ово питање.

Пензионо и здравствено осигурање преко послодавца је регулисало 75% испитаника, преко УНС-а њих 7%, 5% анкетираних сами уплаћују доприносе, а 13% је пензионо и здравствено осигурање регулисало по другим основама.





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси