Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Реконструкција шестог спрата Дома новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 09. 2011.

Реконструкција шестог спрата Дома новинара

Удружење новинара Србије започело је реконструкцију шестог спрата Дома новинара Србије. Радови ће обухватити замену дотрајалих дрвених прозора алуминијумским, замену подова, плафона, електроинсталација и реконструкцију централног грејања.

Пројекат је израдило Предузеће за пројектовање и инжењеринг СТУ-ДИА д.о.о из Београда, а сагласност на извођење радова дали су Општина Врачар и Градски завод за заштиту споменика културе.

Окончањем ових радова УНС приводи крају реконструкцију целе зграде Дома новинара која је започета 2001. године. На шестом спрату зграде у Ресавској 28 биће направљена још једна модерна учионица прилагођена потребама едукације новинара.

Да би цела зграда Дома новинара била реконструисана потребно је још да се обнови фасада са дворишне стране зграде и замени кровни покривач, што ће како је планирано бити урађено у наредних годину дана.

У обнову Дома новинара УНС је инвестирао око 700.000 евра. Радови су финансирани властитим средствима, највећим делом кредитима од Војвођанске, Рајфајзен и Уникредит банке. Фабрика “Тоза Марковић” из Кикинде подржала је овај УНС-ов пројекат донацијом зидних и подних плочица, а предузеће “Јаворац д.о.о” из Бруса донирало је паркет.

Градња Дома новинара почела је 1. октобра 1933. године. Београдска општина је поклонила плац од 840 квадратних метара у тадашњој Франкопанској, касније Генерал Ждановој, а данас Ресавској улици. Кредитима банака и донацијама, по пројекту загребачког архитекте Ернеста Вајсмана саграђен је новинарски дом. Дом новинара у Франкопанској 28, свечано је отворен 7. априла 1935. године.

Током 1954/55 године у Дом новинара је смештена агенција Танјуг, а цела зграда је национализована 1958. године. Године 1976. донет је Закон о враћању Дома новинара Удружењу новинара Социјалистичке Републике Србије, а 2003. године, први пут после Другог светског рата, Дом новинара је враћен његовом предратном власнику.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси