Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ветерани УНС-а одали пошту колеги Стевану Шевићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 10. 2011.

Ветерани УНС-а одали пошту колеги Стевану Шевићу

Чланови секције ветерана УНС-а данас су одржали комеморацију преминулом колеги, „Политикином“ новинару Стевану Шевићу.

- Стеван Шевић – људина и човекољубац био је одговоран професионалац, сјајан репортер, приватно авантуриста, неодговоран према себи, а веран својој професији,  рекао је Бане Јовановић, Шевин колега из "Политике".


"У својој професији осећао се као риба у води. Није трпео никакву стегу, па ни уреднички позив – убрзо након што је постављен за уредника „Политикине“ градске рубрике нашао је разлог да то место напусти и посвети се писању", додао је Јовановић.

Растко Гузина подсетио је колеге на догађај који се збио 1964. године када су на камиону који је ишао низ Цетињску улицу отказале кочнице, а савесни возач да би избегао дете које се нашло испред возила скренуо улево и ударио у зид, изгубивши на месту живот.

„Кад је заказала машина није заказао човек“, написао је тада Стеван Шевић. Ова реченица остала је уписана на месинганој плочи на зиду, на углу Зетске и Цетињске улице. Мало ко од пролазника који и дан данас застају и читају ове речи зна да је управо Шева аутор поменутог натписа, рекао је Гузина.

Стеван Шевић, рођен је 9. марта 1936. године у Кадиним Селу, у тадашњем Скопском срезу, у Македонији. Његове родитеље Личане је 1941. године окупатор протерао у село Пуковац, а после рата су колонизирали у Јабуку код Панчева.

Шевић је студирао Правни факултет у Београду, а 1958. године дошао је у „Политику”, где је брзо показао репортерски дар.

Један је од оснивача листа „Политика експрес”, где је радио до јула 1994. године. Читаоци тог листа препознавали су га по сјајним репортажама. Покренуо је изузетну контакт рубрику „Трибина”. Радио је као уредник, а једно време и као заменик главног уредника.

Стеван Шевић биће кремиран у петак, 14. октобра у 12.30 часова на Новом гробљу у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси