Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ирачки новинари у УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 10. 2011.

Ирачки новинари у УНС-у

Представници Удружења новинара Србије данас су угостили делегацију Савеза ирачких новинара. Са гостима из Ирака разговарали су председница УНС-а Љиљана Смајловић, генерални секретар Нино Брајовић и председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић.



Ирачки новинари истакли су задовољство што ће са УНС-ом, као највећим и најстаријим новинарским Удружењем у Србији, потписати Протокол о сарадњи на основу кога ће УНС-ова новинарска и технолошка знања и искуства пренети и применити у свом Удружењу. Протокол ће бити потписан сутра у 16 часова у УНС-овом Прес центру (Кнез Михаилова 6/III).

Први заменик председника Савеза ирачких новинара Имад Ал Рубаел рекао је да је ово удружење основано 1959 године и да је то најстарије, и са својих 15.000 чланова, највеће новинарско удружење у читавом арапском свету.

Он је нагласио да су новинари у Ираку одувек били изложени притисцима и радили у веома тешким и опaсним условима. Стање у ирачком новинарству се након 2003. године знатно променило, али ирачки новинари и даље плаћају данак средине у којој раде.

- Само од 2003. године на овамо у Ираку је убијено 366 новинара, а на десетине њих је повређено или киднаповано и још увек се не зна њихова судбина.

Колико је тешко бавити се новинарством у Ираку господин Ал Рубаел осетио је и на својој кожи када је 10 дана био киднапован и пуштен тек након што је за њега плаћен откуп од 40.000 долара.

- Претходни председник и генерални секретар Савеза ирачких новинара су убијени, а ми и дан данас седнице Удружења одржавамо у тајности јер смо неколико пута били мета бомбашких напада, додао је Ал Рубаел.

Међутим и поред свих ових проблема са којима се суочавају њихови новинари Удружење се према речима његових представника залаже да на све начине заштити права и слободе новинара и њихових породица.

- Трудићемо се да кроз сарадњу са УНС-ом у Србију пренесемо реалну слику живота у Ираку, с обзиром на то да смо приметили да српски народ Ирак повезује искључиво са ратовима, бомбама, убијањем. Наша два народа кроз историју су имала добар однос и лепу сарадњу и ми ћемо се, уз Вашу помоћ, потрудити да се та слика Ирака, у којем је радио велики број људи из свих карајева бивше Југославије, врати у Србију, рекао је Имад Ал Рубаел.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси