Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Обрадовић: Саопштење непознатих аутора са РТС срамно, баш као и њихова уређивачка политика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 05. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Обрадовић: Саопштење непознатих аутора са РТС срамно, баш као и њихова уређивачка политика

„Пристојност ми налаже да не коментаришем овај безобразлук. Комплетно саопштење непознатих аутора са РТС је срамно, нечасно, лицемерно и непрофесионално, као и комплетна њихова уређивачка политика информативног програма“, прокоментарисао је за Удружење новинара Србије (УНС) лидер Двери и посланик Бошко Обрадовић синоћни одговор РТС-а.

На питање УНС-а да ли би тужилаштво требало да реагује у случају насилног упада у РТС марта прошле године Обрадовић је одговорио да би требало, уколико има било каквог основа.

Навео је да од полиције и тужилаштва никада није бежао, да се не позива на посланички имунитет и да, уколико је за нешто крив, треба да одговара. „Тужилаштво и судство морају бити неселективни и не могу гонити опозицију, док ћуте о криминалу и корупцији у врху власти“, каже Обрадовић, који штрајкује глађу испред Скупштине Србије.

„Сви грађани који су то вече, заједно са мном, тражили од РТС да ради свој посао су заправо бранитељи Устава и закона од руководства РТС које их константно крши. На људе који су одлучили да то више не трпе Вучић је послао пендреке како би без прекида наставио невиђену медијску цензуру“, каже Обрадовић.

Наводи да је упад у РТС резултат поделе друштва којом руководи Александар Вучић, а да би се „ова земља ослободила тог отрова“, један од услова је и да се ослободи РТС и да се врати грађанима Србије.

На питање УНС-а да ли би поново упао у РТС, с обзиром на то да је током штрајка глађу рекао да ће доћи до заокрета у политици његове странке која води ка уједињењу, а не подели друштва Обрадовић је негирао да је упао у РТС, јер је Јавни сервис власништво грађана Србије, који нису дужни да плаћају да их неко лаже.

Наводи да га одговор РТС-а, у којем стоји да су редовно извештавали о његовом протесту глађу испрeд Скупштинe Србиje у информативним емисијама и да се прoстoр нa РTС-у „нe мoжe сe oсвajaти тeстeрaмa или прoтeстимa“, „више подсећа на писма Жељка Митровића са телевизије Пинк и саопштења Инфослужбе СНС“.

„На уређивачку политику Јавног медијског сервиса могу да утичу само медијски закони и новинарски кодекс. Међутим, једина уређивачка политика Јавног медијског сервиса је пропаганда у циљу одржања Александра Вучића на власти. За ослобађање РТС-а би требало да се боримо заједно. Ја сам свој начин борбе изабрао“, каже Обрадовић.

Истакао је да је „народни посланик и председник парламентарне политичке организације изабран од стране грађана на изборима“.

„Ако за мене нема простора у само једној вечерњој емисији на РТС да објасним разлоге за штрајк глађу - чему да се надају грађани који имају озбиљне проблеме са овом влашћу и корумпираним системом?“, каже Обрадовић.

На питање УНС-а да ли сматра да је његов захтев РТС, у којем се тражи вeчeрња eмисиjа нa јавном сервису у трajaњу oд 60 минутa, притисак на независност уређивачке политике РТС-а, Обрадовић каже да „независна уређивачка политика“ и РТС „никако не могу да стоје у истој реченици“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси