Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Милинчић: Утицај НАТО-а је малиган, а не Спутњиков
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 05. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Милинчић: Утицај НАТО-а је малиган, а не Спутњиков

Није Спутњик тај који врши поделе, изјавила је главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић, одбацујући наводе из извештаја који је за Центар НАТО-а за стратешке комуникације урадио Атлантски савет Црне Горе.

Та организација која лобира за интересе НАТО-а тврди да је Спутњик Србија током 2018. године подстицао поделе на Западном Балкану, док Милинчић у изјави за Удружење новинара Србије (УНС) каже да је то „паушална оцена“ и да је цео извештај написан без иједног доказа.

У извештају, у којем су анализирана 7.193 чланка Спутњикa из 2018. године, наводи се да тај портал појачава поделу између прозападних и происточних снага на Западном Балкану, промовише став да је ЕУ хегемонистички настројена, а да је НАТО агресиван и провокативан. 

„Од извештавања Спутњика никоме се ништа страшно није десило, за разлику од НАТО агресије. Они који су бомбардовали једну медијску кућу говоре о малигном утицају Русије. Од њиховог утицаја људи умиру и још увек се лече“, каже Милинчић.

Додаје да су западни медији подстакли поделе кад су почели да пишу о малигном утицају Русије.

„Истина је да никада нисмо могли да кажемо да је НАТО добротворна организација зато што то није, већ војна. Имали смо серију текстова о НАТО бомбардовању. Ми заиста нисмо могли да кажемо да су нас добротвори бомбардовали. Претпостављам да је ту један од разлога за љутњу“, истиче Милинчић.

Наводи и да је захвална шта се у извештају признаје да је Спутњик Србија имао 88 одсто професионалног садржаја, али истиче да се у њему не дају конкретни примери на основу којих се дошло до свих закључака.

На питање УНС-а како коментарише тврдњу Милана Јовановића из Атлантског савеза Црне Горе, који је изјавио да Спутњик „жели да преправља црногорску историју“, Милинчић каже да о њиховој историји треба да се договоре Црногорци.

„Да ли ми сметамо Црногорцима јер објављујемо текстове о литијама“, упитала је Милинчић и додала да Спутњик преноси шта се дешава у Црној Гори, што је тамо забрањено.

„Једини медиј који је извештавао шта се дешава морао је да се исели из Црне Горе и да извештава из Београда. Ми не живимо у Црној Гори. Они на нас не могу да утичу“, каже она.

Један од закључака извештаја је и да наратив Спутњика, као и у случају других медија које спонзорише Кремљ, често доводи до страха, нелагоде и несигурности код јавности.

Милинчић поручује да се од извештавања Спутњика још нико није уплашио, „посебно не људи у Црној Гори који су много јачи“, нити ће се ишта „страшно“ десити од њихових текстова, „за разлику од утицаја НАТО-а, чије последице осећамо и данас“. 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

27.05.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 18:57

Трамп неће са Душком

Да сам на месту Спутњика Србија, ја бих Атлантски савез Црне Горе тужио Доналду Трампу. Амерички председник је изјавио на Самиту НАТО-а да Црна Гора хоће да изазове Трећи светски рат, али да САД у томе неће да учествују. А онда је одгурнуо Душка Марковића.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси