Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс Града Врање за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 03. 2021.

Конкурс Града Врање за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник Републике Србије“, број: 83/2014, 58/2015 и 12/2016 - аутентично тумачење), члана 6. и 9. Правилника о суфинансирању пројеката из буџета града Врања за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник града Врања“, број: 5/2017), члана 11. раздео 4, глава 1, Програм 13 – Развој културе, Програмска активност 1201-0004: Остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања, функција 830 – Услуге емитовања и штампања, економска класификација 423 – Услуге по уговору, позиција 112. Одлуке о буџету града Врања за 2021. годину („Службени гласник града Врања“, број: 40/20), члана 6. став 1. тачка 10, члана 61. и 63. Пословника Градског већа града Врања („Службени гласник града Врања“, број: 29/2020) и Одлуке о утврђивању врсте конкурса који се расписује за суфинансирање пројеката из буџета града Врања ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2021. години и утврђивању висине средстава за реализацију конкурса бро: 06-23/1/2021-04, Градско веће града Врања на седници одржаној 01.03.2021 године, расписало је:

Ј А В Н И  П О З И В

ЗА УЧЕШЋЕ НА ОПШТЕМ КОНКУРСУ 

ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ПРОИЗВОДЊЕ МЕДИЈСКИХ САДРЖАЈА  ИЗ ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ВРАЊА  У  2021. ГОДИНИ

 

I Намена средстава за остваривање јавног интереса

            Јавни Конкурс за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији Града Врања у 2021. години /у даљем тексту: Конкурс/ се расписује ради пружања финансијске подршке медијским садржајима који доприносе остваривању јавног интереса у области јавног информисања; подизању квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника других мањинских група; заштити и развоју људских права и демократије;  унапређивању правне и социјалне државе; слободном развоју личности и заштити деце и развоју културног и уметничког стваралаштва; развоју образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система; развоју науке, спорта и физичке културе; заштити животне средине и здравља људи; унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана Врања за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације.

            Средства опредељења одлуком о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији Града Врања у 2021. години, износе  18.000.000,00 динара, и то: за производњу медијског садржаја путем телевизије износ од 14.000.000,00 динара; за производњу медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције у износу од 4.000.000,00 динара.

            Најмањи износ средстава  који се може одобрити по пројекту за производњу медијског садржаја путем телевизије  износи  100.000,00 динара, а највећи износ средстава по пројекту је  7.000.000,00 динара.

            Најмањи износ средстава  који се може одобрити по пројекту за производњу медијског садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције 100.000,00 динара, а највећи износ средстава по пројекту је  2.000.000,00 динара

            Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта. Пројектима који се реализују путем штампаних медија, на радију и интернет порталима, средства ће се додељивати у складу са чланом 95-97 Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“ бр. 13/10,100/11, 91/12, 37/13, 97/13 и 119/14), односно по правилима за државну помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

            Додела средстава на основу Конкурса за реализацију пројеката медијског садржаја емисија намењених припадницима националних мањина и особа са инвалидитетом се не односи на доделу државне помоћи у смислу члана 2. став 1. тачка 1) Закона. 

            Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију, може поднети захтев за суфинансирање највише до 50% вредности пројекта.

 

II  ПРАВО УЧЕШЋА

            На конкурсу може учествовати:

  1. издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија у Агенцији за привредне регистре, уколико се медијски садржај емитује/дистрибуира на територији Града Врања;
  2. правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија и емитује се на територији Града Врања.

            Право учешћа на Конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

            Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговором предвиђеном року и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта, као и лица за која се утврди да су средства ненаменски трошилa.

            Учесник Конкурса може конкурисати само са jедним проjектом.

            Издавач више медија има право учешћа на Конкурсу с једним пројектом за сваки медиј.

            Учесник конкурса који је у текућој календарској години већ користио средства намењена пројектном суфинансирању у области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу, може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години, и то у износу који, уз средства која је већ добио, не прелази 80% вредности пројекта за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, односно 50% вредности пројекта за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију.

 

 

III  КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

            Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су:

  1. Мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања:

1.1.  Значај пројекта са становишта:

  • остваривања јавног интереса у области јавног информисања;
  • остваривање намене конкурса;
  • усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група;
  • идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група;
  • заступљености иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

1.2.  Утицај и изводљивост са становишта:

  • усклађености планираних активности са циљевима, очекиваним резултатима и потребама циљних група;
  • степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе;
  • мерљивости индикатора који омогућавају прећење реализације пројекта;
  • разрађености и изводљивости плана реализације пројекта;
  • степена развојне и финансијске одрживости пројекта (позитивни ефекти пројекта настављају се након што се оконча подршка).

1.3.  Капацитети са становишта:

  • степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта;
  • неопходних ресурса за реализацију пројекта;
  • стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

1.4. Буџет и оправданост трошкова са становишта:

  • прецизности и разрађености буџета пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима;
  • економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

 

            2. Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

  1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда (податке прибавља стручна служба од Регулаторног тела за електронске медије, за електронске медије, а од Савета за штампу, за штампане и онлајн медије);
  2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

            Ближи критеријуми за оцењивање пројеката су:

  1. да је пројекат од посебног значаја за информисање становништва на територији Града Врања;
  2. мера у којој пројекат доприноси очувању српског националног и културног идентитета и jезика;
  3. актуелност теме и доступност већем броју корисника;
  4. мера у којој пројекат доприноси бољој информисаности особа са инвалидитетом и припадника националних мањина;
  5. мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаjа и равноправности одређених друштвених група: малолетника, жена, старих, економски и сoцијално угрожених друштвених група, припадника ЛГБТ популације, итд.;
  6. мера у којој пројекат доприноси унапређењу медијске писмености и родне равноправности.

 

IV  РОКОВИ

            Пријаве на конкурс подносе се  у року од 15 дана од дана обjављивања Конкурса у дневном листу „Српски телеграф“, закључно са  18.03.2021. године.

            Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

 

 

V  ДОКУМЕНТАЦИЈA

            Учесник конкурса је обавезан да достави:

  • Попуњен и оверен пријавни Образац 1 за учешће на конкурсу, у шест примерака. Образац се преузима са сајта Града Врања: www.vranje.org.rs.
  • Образац 1 – пријава: попуњен предлог пројекта и
  • Образац 1 – табела: попуњен буџет пројекта.
  1. Копије следећих докумената у једном примерку:
  • Решење о регистрацији правног лица или предузетника у Агенцији за привредне регистре,
  • Решење о регистрацији медија у Регистру медија који се води у Агенцији за привредне регистре, са подацима уписаним у складу са Законом о јавном информисању и медијима,
  • Дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;
  • Оверена изjава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике који се баве производњом медијских садржаја/,
  • Визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трејлер, примерак новина, џингл и сл).
  • У Обрасцу 1 уписан број отвореног наменског рачуна Корисника јавних средстава у Управи за трезор,
  • Орган који расписује конкурс ће по службеној дужности проверавати да учесник конкурса коме буду додељена средства по овом Конкурсу нема евидентиране основе и налоге у принудној наплати (да нема блокиран рачун) на дан уплате средства из буџета Града Врања.

 

VI  ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

            Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса да предложе чланове конкурсне комисије.

Уз предлог за члана комисије, прилаже се и доказ о регистрацији удружења у Регистру удружења.

            Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије, да писаним путем предложе чланове комисије Градском већу Града Врања. Уз предлог за члана комисије потребно је доставити и кратке биографије. Предлоге доставите поштом или на и-мејл адресу: vece@vranje.org.rs

            Предлози за чланове комисије достављају се у року од 15 дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Српски телеграф“.

            Предложена лица не смеју бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

 

VII НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

            Конкурс и Образац за пријаву обjављују се на веб-сајту Града Врања www.vranje.org.rs., где су видљиви и доступни све време трајања конкурса.

            Пријаве са документацијом слати поштом у штампаном облику, у затвореној коверти, на адресу: Пријаве пројеката на конкурс слати поштом на адресу: Град Врање, Одељење за друштвене делатности – Одсек за образовање, културу, спорт, омладину и информисање, улица Краља Милана бр:1, 17500 Врање, у затвореној коверти, насловљено са „Пријава по Јавном позиву за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Врања у 2021. години или предајом у Услужном центру града Врања, на шалтеру број 1 - Писарница.

            На коверти обавезно назначити пуно име и адресу пошиљаоца и ставити ознаку НЕ ОТВАРАТИ.

 

            Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

            Решење о расподели средстава по расписаном конкурсу, биће обjављено на интернет страници Града Врања www.vranje.org.rs и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

            Додатне информациjе се могу добити радним данима од 7,30 до 15,30 часова на телефон: 017/421-029 у Одељењу за друштвене делатности Града Врања.

 

Исправка текста Јавног позива за учешће на општем конкурсу за суфинансирање пројеката производње  медијских садржаја из ообласти јавног информисања на територији града Врања у 2021. години 

Градско веће града Врања објавило је 03.03.2021. године. Јавни позива за учешће на општем конкурсу за суфинансирање пројеката производње  медијских садржаја из ообласти јавног информисања на територији града Врања у 2021. години 

ИСПРАВКА

У делу јавног огласа  који се односи на   вредност пројекта производње медијских садржаја  који се може суфинансирати, означен је погрешан износ, тако да  се поменути део текста мења и гласи:

 

„Учесник конкурса за суфинансирање  пројеката производње медијских  садржаја  из области јавног информисања,  може поднети захтев за  суфинансирање највише до 80% вредности пројекта“.

 

У делу  текста који се односи  на учеснике конкурса који су у текућој календарској години већ користили средства намењена  пројектном финансирању, исправља се грешка и исти сада гласи:

 

„Учесник конкурса који је у текућој  календарској години већ користио  средства намењена пројектном суфинансирању  у области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу,  може учествовати на конкурсу  за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години,  и то у износу који  уз средства која је  већ добио, не прелази 80% вредности пројекта“.

 

У преосталом делу  текст јавног позива  остаје непромењен.

Исправка  оогласа објављена  је у дневном листу „Српски телеграф“ и на  званичном сајту града Врања.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси