Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Министарство културе: Пројектно суфинансирање медија без сукоба интереса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

02. 02. 2016.

Извор: УНС

Министарство културе: Пројектно суфинансирање медија без сукоба интереса

Предлогом Правилника о суфинансирању медијских пројеката који је Министарство културе и информисања доставило на увид јавности, поред осталог, предвиђа се да чланови комисије за оцењивање пројеката морају да потпишу изјаву да нису у сукобу интереса и да не обављају јавну функцију.

Органи власти дужни су да расписују и конкурсе за подизање квалитета информисања особа са инвалидитетом, као и припадника националних мањина, за своје подручје. Ново је и да чланови комисија, који не раде у органима власти, имају право на накнаду за рад у комисији.

Према предлогу Правилника, орган који расписује конкурс ће од сада бити у обавези да у њему наведе најмањи и највећи износ средстава која се одобравају по пројекту, што раније није био случај.

Новина је и то да учесник конкурса који је у једној календарској години већ користио средства за пројектно суфинансирање у области јавног информисања може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години, и то у износу који, уз средства која је већ добио, не прелази 80% вредности пројекта. У претходном Правилнику није било дефинисано колико пута у току године учесник конкурса може конкурисати са истим пројектом.

Када је реч о предлагању чланова комисије, рок за достављање предлога за чланове комисије утврђује се у јавном позиву, док је раније овај позив трајао колико и позив за предлагање пројеката, па се тако може десити да позив за чланове комисије траје само један дан.

Предлог Правилника прописује да уз кандидатуре за чланове комисије, новинарска и медијска удружења  шаљу и доказ о регистрацији, што раније није било предвиђено.


Такође, предлогом Правилника прецизније се дефинише како се формира комисија у случају да предлози за чланове нису пристигли. У том случају, руководилац органа који је расписао конкурс сам именује чланове комисије из реда независних стучњака за медије и медијских радника.

Правилником, међутим, као ни до сада, нису прописане санкције за руководиоца органа који расписује конкурс уколико конкурс није у складу са Законом о јавном информисанју и медијима и Правилником.

Оно што је такође ново је да Правилник више не предвиђа да уколико на конкурс стигне више од 50 пројеката комисија мора да има 5 чланова, већ је тај став избрисан.

Правилником су дефинисани и нови критеријуми за оцењивање пројеката које ће комисија примењивати приликом одлучивања о избору пројеката који ће бити суфинансирани.

Комисија ће убудуће морати и да за сваки пројекат који разматра образложи зашто је он одобрен или одбијен, док орган који је расписао конкурс има обавезу да на свом сајту, поред решења о додели средстава са образложењем, објави и кратак опис пројеката којима су одобрена средства.

Правилником је јасније дефинисано да се средства за пројекте који трају до три године исплаћују једнократно у години за коју је конкурс расписан, а да се наративни и финансијски извештаји пишу за сваку календарску годину трајања пројекта.

Предлог Правилника можете погледати ОВДЕ.

Министарство културе и информисања позвало је заинтересоване да  коментаре и сугестије  пошаљу на адресу konkurs.javnoinformisanje@kultura.gov.rs, до петка, 5. фебруара 2016. године.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

04.02.

2016.

Lokalci [нерегистровани] у 14:03

Tumačenje

Da li mediji koji se posle dva neuspela kruga privatizacije nalaze u toku procesa podele besplatnih akcija, a ne finansiraju se iz budžeta lokalnih samouprava od 01.11.2015. mogu učestvovati na konkursima koje raspisuju lokalne samouprave?

Одговори
сре

03.02.

2016.

Pedja [нерегистровани] у 14:42

Molba

Moli se UNS da objavi tumačenje Pravilnika i Zakona o sufinansiranju medijskih projekata u slučaju kada dobitnici sredstava ne dostave ispravne narativne izveštaje, odnosno objasni šta se dešava kada mediji nisu potrošili namenski sredstva koja su dobili. Naime prema podacima koje imam retki su slučajevi da su mediji ispoštovali obaveze navedene u revidiranom budžetu.Drage koleginice i kolege ovo je ključna stvar Zakona koji je stupio na snagu 01.01.2015.godinu a u čijem pisanju su učestovala novnarska udruženja. Molim u ime svih nas koji poštujemo Zakone Republike Srbije da nam se odgovori na gore navedena pitanja. Hvala

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси