Насловна  |  Актуелно  |  Шта је УНС рекао, а шта (ни)је објављено  |  Шта је УНС рекао, а шта је ТВ Н1 објавила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Шта је УНС рекао, а шта (ни)је објављено

30. 01. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Шта је УНС рекао, а шта је ТВ Н1 објавила

Новинарка Н1 телевизије Јелена Мирковић објавила је у телевизијском прилогу сопствени закључак и приписала га изјави представнице УНС-а. Повод за јуче емитовани прилог био је почетак суђења између некадашњег шефа деска „Вечерњих новости“ Срђана Шкора, којег заступа адвокат УНС-а, и компаније Новости.

Новинарка је у прилогу, који је објављен и на сајту Н1 телевизије, рекла:

“Из Удружења новинара Србије истичу да је цензура у новинарству драстично порасла у односу на претходне године и да је слобода јавног мишљења сведена на минимум”.

Представница УНС-а Драгана Бјелица говорећи о цензури у изјави за Н1 није наводила упоредне податке и није рекла да је “слобода јавног мишљења сведена на минимум”.

Бјелица прати случај незаконитог премештања Шкора из Новости у лист Спорт, након што је на РТС-у критиковао састав нове српске владе на дан инаугурације априла прошле године, а говорећи о цензури навела је конкретне податке из последњег, прошлогодишњег истраживања УНС-а према којима је 40 одсто новинара рекло да је изложено цензури, а да њих близу 50 одсто верује да се из страха од цензуре колеге излажу самоцензури.  

Иначе, осим овог из 2014, УНС је и 2012. године спровео истраживање у којем је 46 одсто испитаних навело да је повремено изложено цензури, константно 9.1 одсто, док је 43.7 испитаних одговорило да цензури није било изложено никада. Њих 1.2 одсто није одговорило на питање. На питање да ли су приметили да њихове колеге прибегавају самоцензури у страху од цензуре 49.2 одсто испитаних је одговорило потврдно.

 

Коментари (3)

Остави коментар
суб

13.02.

2016.

Jerotije [нерегистровани] у 12:35

Nepravda

Slazem se, nije objavljeno i nije to fer,ali koliko je fer to sto vi svojim ne(cinjenjem) u svojem mediju ne dozvoljavate drugacije misljenje komentatora?

Одговори
пет

30.01.

2015.

NOVINAR [нерегистровани] у 23:15

DA NE CENZURA

O CEMU PRICA OVA BJELICA NOVINARKA JE I REKLA DA IMA CENZURE A LI NIJE SPOMENILA PROCENTE KO DA JE TO BITNO

Одговори
пет

30.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:28

Igranje?

Ne razumem, jeste li i vi poceli da se igrate novinarstva? Da li Bjelica demantuje to sto je novinsrka stavila u navodnike, ili njeno tumacenje?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси