Насловна  |  Актуелно  |  Шта је УНС рекао, а шта (ни)је објављено  |  Деманти УНС-а који недељник "Новосадски репортер" није објавио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Шта је УНС рекао, а шта (ни)је објављено

19. 08. 2015.

Извор: УНС

Деманти УНС-а који недељник "Новосадски репортер" није објавио

Деманти је послат главном и одговорном уреднику Новосадског репортера Милораду Бојовићу, 11. августа 2015. године.

Поштовани г. Бојовићу,

У Новосадском Репортеру од 6. августа 2015. на странама 10 и 11 објавили сте текст „Конкурс као лични новчаник“ аутора Синише Костића у ком су тема конкурси за суфинансирање медијских пројеката, а садржи нетачне информације.

Удружење новинара Србије (УНС) добило је електронском поштом два питања Вашег новинара Костића 4. августа и сутрадан, 5. августа, смо одговорили. Упркос тој чињеници у тексту стоји како ниједно од новинарских и медијских удружења која сте контактирали „није послало одговоре“. Занимљиво је да после те тврдње с почетка текста, на самом крају објављујете део одговора УНС-а. Збуњујуће за читаоце, али ову контрадикторност сами могу запазити.

Ипак оно што читаоци Новосадског Репортера не могу да знају јесте да је новинар Костић у тексту навео како није добио одговор на четири питања, а да је заправо послао само два, на која смо и одговорили.

Питања која је послао:

- Да ли су вам била позната имена тих новинара пре него што сте упутили саопштење?

- Да ли је можда разлог вашег обраћања то што удружењима која представљате овога пута нису додељена новчана средства из градског буџета?

А ево и одговора:

-У решењу о формирању комисије не пише која су новинарска и медијска удружења предложила кандидате које је новосадска власт изабрала да одлучују о буџетском новцу за медијске пројекте. УНС је најбројније новинарско удружење у Србији и разумљиво је да предложи кандидата. То је била Кристина Ковач, коју власт није именовала у комисију. НУНС и НДНВ су предложили Владана Филипчева, а АНЕМ и Локал Прес Митка Јаковлевског, који такође нису изабрани. Власт, по Закону о јавном информисању,  бира комисију у којој већину чине представници удружења. Ваљда треба да смета што нема одговора, а не што постоје питања на основу којих критеријума је бирана комисија, кога представљају они који деле буџетски новац и како га деле. За сваки конкурс, па и овај, питање је какви су пројекти награђени, у чему је њихова оригиналност и који је јавни интерес да буду финансирани, да ли су одрживи или сваке године иста организација добија за исту идеју новац пореских обвезника. То је јавни процес од ког заједнички медији и грађани треба да имају корист. 

- УНС није имао предлог пројекта на новосадском конкурсу, нити било ком другом градском и општинском конкурсу.

Осим што је прећутао одговор да УНС није конкурисао ни на једном локалном конкурсу, па ни новосадском, Ваш новинар Костић је дописао два питања која није ни поставио:

- Да ли сматрате да су ваши пројекти толико добри да су морали добити новац из буџета?

- Сматрате ли да удружења новинара морају да добијају новац на свим конкурсима без обзира на то какве пројекте предају?

Дакле, Ваш новинар Костић је елиминисао непожељан одговор јер му руши тезу, осмислио додатна питања, искључио могућност да и на њих добије одговоре и објаснио да се текст заснива на „спроведеном истраживању“. Изгледа да је истраживање показало само о каквом се истраживачу ради.


Срдачан поздрав

Драгана Бјелица                                            Београд, 11. август 2015.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси