Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Две жалбе због текстова у листу "Прес"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2012.

Извор: Дневник

Две жалбе због текстова у листу "Прес"

Геј-лезбијски инфо-центар (ГЛИЦ) поднео је жалбу Савету за штампу против листа „Прес” због текста којим се истополни бракови доводе у везу с насиљем и педофилијом.

ГЛИЦ је поднео жалбу против „Преса„ због текста Ане Влаховић и Љубинке Рачић „Менгеле с Оксфорда: Лекарима дозвола да убијају децу“, који објављен у „Пресу“ 2. марта 2012. године.

Текст почиње иако, како наводе у ГЛИЦ, нема никакве везе с ЛГБТ-темама, следећим реченицама: „Геј-бракови, право да истополни родитељи усвајају децу, легализација дроге, еутаназија, све раширенија промена пола, политичко организовање педофила...” и затим говори о професору медицинске етике с Оксфорда који је изнео „запањујући предлог да се лекарима да право да убијају новорођену децу уколико она имају сметње у развоју, ако су ’скупа за издржавање’ или их родитељи једноставно не желе!“

У овом удружењу траже реакцију Савета за штампу, и оцењују да је „недопустиво да се геј-бракови, усвајање од истополних родитеља, промена пола повезује с организовањем педофила и убијањем деце и стављају у контекст спорних и шокантних новотарија”.

Још једна жалба на писање „Преса„ стигла је из Народне банке Србије због више текстова који су „били злонамерни и тенденциозни”. НБС оцењује и да је таквим текстовима нарушен углед те институције, саопштено је јуче.

Та институција је навела да је таквим извештавањем прекршен Кодекс новинара, и изразила уверење да ће Савет за штампу усвојити жалбу НБС-а и обавезати „Прес„ да је објави на својим страницама и тако призна да је прекршио кодекс.

„Поменутим текстовима, од којих су многи били и на насловној страни тог дневног листа, не само да се нарушава углед НБС-а, као централне државне финансијске институције већ се веома озбиљно угрожава и сам процес рада институције која је задужена за стабилност цена и финансијског система Србије”, наводи се у саопштењу НБС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси