Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Странке дневно могу да закупе пет минута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2012.

Извор: Блиц

Странке дневно могу да закупе пет минута

Победа „Блица“ - упутство РРА ТВ станицама

Републичка радиодифузна агенција усвојила је јуче општеобавезујућа упутства по којима је ТВ станицама, као и 2008, дозвољено да за време предизборне кампање изнајмљују термине странкама у трајању до 90 минута дневно.

Ипак, како је „Блицу“ потврђено у РРА, овога пута емитери ће једној изборној листи или кандидату моћи да уступе највише пет минута у току дана, док је раније то време било неограничено.

Овакав правилник РРА коначно би требало да спречи малтретирање грађана, који су претходних година пред изборе били бомбардовани страначким ТВ спотовима, митинзима и конвенцијама, у чему су предњачиле велике странке.

Такође, на овај начин биће омогућено и мањим партијама да равноправно учествују у ТВ рекламирању.

Општеобавезујућа упутства имају законску снагу и на њихово кршење ће се примењивати Закон о радиодифузији, а не о оглашавању. Овога пута ми ћемо за време предизборне кампање свакодневно заседати и на крају дана кажњавати сваког емитера који буде кршио ове одредбе. Нећемо чекати да прођу избори - обећава за „Блиц“ Горан Караџић, потпредседник РРА.

Он истиче да РРА несавесне ТВ станице неће новчано санкционисати, већ ће их кажњавати прво опоменом, затим јавним упозорењем, а онда и привременим и трајним одузимањем дозволе.

Привремено одузимање дозволе значи да им се онемогући емитовање програма на пола сата или сат, а ако ни то не уроди плодом, онда се прелази на трајно одузимање фреквенције - објашњава Караџић.„Блиц“ је недавно писао да су у прошлој кампањи за парламентарне изборе 2008. странке мимо сваког закона закупљивале простор на телевизијама користећи време предвиђено за ЕПП.

За то ни власници ТВ станица ни партије нису били санкционисани. Резултат таквог поступања је више од 240 сати или укупно 10 дана изнајмљених термина странкама на телевизијама.

Радикали су за прошлу кампању изнајмили чак 108 сати телевизијског програма, ДСС више од 68 сати, а ЗЕС 45.

Иако се ради о кршењу Закона о оглашавању, по којем је комерцијалним телевизијама дозвољено 12 минута реклама у току једног сата, у РРА су тада „Блицу“ рекли да је све урађено по прописима и да се не ради о рекламирању већ о специфичној продукцији. С тим се, међутим, није сложио ниједан медијски стручњак саговорник „Блица“.

Да би се изнајмљивање термина странкама регулисало, недавно је, усвајањем Закона о финансирању политичких активности, партијама омогућено да купују простор на телевизијама. Ништа осим тога није прецизирано, па је одлука о дужини изнајмљених термина препуштена РРА.

Мада су у почетку били против одлуке о ограничавању времена за изнајмљене термине, писање „Блица“ и апели стручњака уродили су плодом.

Антрфиле : Упутства РРА

Емитери у току једног дана могу да изнајмљују термине странкама у трајању до 90 минута

Једној изборној листи или кандидату дозвољено је да дневно закупи термин у трајању од највише пет минутаСамо једном у току предизборне кампање једна изборна листа или кандидат могу да закупе простор на ТВ станици у трајању од 30 минута у континуитету

Несавесни емитери биће кажњавани опоменом, јавним упозорењем, привременим и трајним одузимањем дозволе.

Наташа Латковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси