Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јововић: Напади на новинаре су државна срамота
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2012.

Извор: Вијести онлајн

Јововић: Напади на новинаре су државна срамота

Што се тиче полиције сигурно је да ћемо дати све од себе да се ухапсе људи, који угрожавају људска права, рекао је директор УП Божидар Вуксановић



Новинарка "Вијести" Оливера Лакић нападнута је око 21.30 испред свог стана на Булевару Светог Петра Цетињског у Подгорици.

Непознати мушкарац пришао је Лакић испред улаза зграде и нанио јој 5-6 удараца песницом у главу. Лакић је нападнута с леђа, док је отварала врата улаза. Очевици су видјели како нападач бјежи кроз оближњи портун. Полиција трага за младићем у црној тренерци са бијелом пругом, који је висок око 175 цм и има најежену косу и брадицу.

Приведена двојица, па одмах пуштена

Сат и по након што је новинарка “Вијести” Оливера Лакић нападнута испред зграде у којој живи, полиција је привела двојицу мушкараца, од којих један, наводно, одговарао опису.

Међутим, након криминалистичке обраде полиција је дошла до података да приведени мушкарци немају везе са нападом на новинарку “Вијести”, па су пуштени.

Нападнута новинарка “Вијести” сатима је била на снимањима и прегледима у Ургентном блоку Клиничког центра, гдје су јој констатовани мањи подливи изнад лијевог ока и чела. Због мучнине и јаког стреса преноћила је у болници, а јутрос је пуштена кући.
Директор Управе полиције Божидар Вуксановић након што је информисан о нападу на новинарку “Вијести” дошао је испред зграде гдје је нападнута.

“Шта рећи у овим тренуцима, пред нама је вријеме око преговора за улазак у ЕУ, а ово су све ствари које не иду у прилог томе. Ово је један ружан чин. Полиција ће у оквиру својих надлежности урадити све што може и дати максимум да се овај напад расвијетли. Само желим да након свега новинарка Оливера Лакић нема неких озбиљних посљедица по своје здравље, а што се тиче полиције сигурно је да ћемо дати све од себе да се ухапсе људи, који угрожавају људска права, па био то новинар или било који други грађанин. Представници медија не смију због свог писања да на било који начин сносе овакве посљедице”, казао је Вуксановић.

Опасан ударац


"Напад на нашу новинарку још је један тежак и опасан ударац нормалности и безбједности грађана ове државе, у којој изгледа људи више не могу да се поштено баве својим послом, а да их неко мучки не нападне испред кућног прага. Пошто држава, ни откад је на њеном челу нова „реформска“ Влада, није успјела да ријеши ниједан ранији напад на новинаре, па ни да нађе оне који су прошлог фебруара пријетили нашој колегиници Оливери, а камоли оне који су то наложили, организовани криминал нема никаквог зазора да настави да ради свој посао када држава не ради свој.

Синоћ је пређена још једна граница у Црној Гори, из мрака и са леђа нападнута је жена, којој није пружена ни најмања прилика да се брани. Грађани сами могу да закључе докле смо дошли. Знам да у врху власти има оних који нападе на новинаре који критикују власт и пишу о мафији не сматрају нападом на државу, већ нападом на непријатеље њихове државе.

Док је тако, знам да се нападачи никад неће наћи. Очекујем да Влада и други државни органи уложе у расвјетљавање овог случаја макар онолико труда колико су уложили у оне чија су мета били високи државни функционери, јер је њихов образ у питању. Ако не могу да нађу дрипца који је ово урадио и оне који су му то наложили, мислим да је дошло вријеме да то признају и оду да раде нешто друго", казао је главни и одговорни уредник НД "Вијести" Михаило Јововић.

О дувану и "Тари"


Лакић је прошле године написала серију текстова о пословању фабрике дувана "Тара" у Мојковцу и пословању фирме "Монтенегро тобако компани".

Полиција и тужилаштво провјеравали су да ли су се у Мојковцу производиле цигарете са лажним етикетама. Након серије текстова, новинарки Лакић и њеној породици је више пута пријећено.

Даниловграђанин Милан Гргуровић недавно је осуђен на годину затвора јер се лажно пријавио да је пријетио Лакић. У другом процесу, Славку Мусићу и Марку Пиперу се суди за угрожавање безбједности новинарки “Вијести” Оливери Лакић.

Власници фабрике "Тара" 31. јануара су преко Мусића умјесто одговора на питања о сумњивом пословању у Мојковцу, новинарки уручили двије орхидеје упаковане тако да подсјећају на оне које се носе на гробље.

Мусић је два дана касније својим аутомобилом блокирао аутомобил екипе листа у којем су били Лакић и фоторепортер Зоран Ђурић, близу хангара у Доњој Горици истих власника.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси