Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Умрла Верица Бараћ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2012.

Извор: Политика онлајн

Умрла Верица Бараћ

Београд – Председница Савета Владе Србије за борбу против корупције Верица Бараћ умрла је после дуже и тешке болести.



Верица Бараћ је покретала бројне теме о корупцији и у јавности је препозната као једна од највећих бораца у Србији против те друштвене пошасти.

Рођена је 14. јуна 1955. године у Мрчајевцима код Чачка, где је завршила основну школу и гимназију, а у Београду је 1980. дипломирала на Правном факултету и положила правосудни испит.

Првих седам година радила је у ПКБ-у Београд, а затим се вратила у Чачак, где је радила као правник у општинском комитету за урбанизам.

Од 1997. до 2000. била је јавни правобранилац општине Чачак.

У време војне интервенције НАТО снага на СР Југославију, јавно је протестовала против рата и режима Слободана Милошевића.

Била је један од лидера Грађанског парламента Чачка, а кад се он под јаким притисцима власти, поцепао, основан је 2. септембра 1999. Грађански парламент Србије (ГПС), као асоцијација свих грађанских парламената удружених у заједничку борбу за демократске промене. Верица Бараћ је била портпарол и председавајући ГПС-а од оснивања до маја 2003.

После октобарских промена смењена је са места општинског правобраниоца, иако је општинска скупштина подржала извештај о раду те службе.

Била је повереник чачанске канцеларије Г 17 плус, која је у Чачку почела са радом 17. априла 2000.

За председника Савета за борбу против корупције Владе Србије, који је формиран у децембру 2001, изабрана је 23. маја 2003.

Добитница је Повеље за грађанску храброст „Драгољуб Стошић” за 2008, коју додељују Унија синдиката и Кућа правде Стразбур.

Добитница је награде „Вите позива” за 2011. годину коју невладина организација Лига експетара ЛЕX на светски дан људских права појкединцима који су се истакли у својим професијама.

Није била члан ниједне странке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси