Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор Инсајдера на саопштење РРА
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2012.

Извор: Б92 онлајн

Одговор Инсајдера на саопштење РРА

Београд - Новинари Инсајдера поручили су РРА, поводом њиховог саопштења, да немају због чега да се извињавају.


"Да ли новинари редакције Инсајдер треба да упуте извињење РРА зато што ће емисија ипак бити емитована? У интервјуу за Блиц говорила сам у име редакције Инсајдер, а не у име Б92. Врло јасно сам изнела своје мишљење да је држава преко обавезујућег упутства РРА увела цензуру свим медијима и то јесте тачно.

Својом одлуком РРА није забранила Инсајдер као ни било коју другу информативну емисију у Србији. Чекамо извињење, наводи се у саопштењу Републичке радиодифузне агенције.

Нисам рекла да је РРА забранила Инсајдер јер је тема била Косово, како се то наводи у саопштењу РРА, уз напомену да нису ни знали шта је тема емисије, па зато није ни тачно да су било шта забранили? То је класична замена теза којој, као по правилу, прибегавају сви представници надлежних институција када треба да објасне своје одлуке. Шта значи обавезујуће упутство свим медијима? Да ли је нешто што се зове обавезујуће, наредба или није?

РРА у саопштењу сугерише да обавезујуће упутство може многим уредницима радио и телевизијских станица да послужи као изговор за забрану поједних емисија? Па ако већ сами то констатују, зар није једино исправно да признају да обавезујуће упутство није прецизно и да је намерно и написано тако да може да се тумачи како коме одговара. Управо због тога да би представници државних институција и свих политичких партија, могли да врше притисак на уреднике. У случају да им се не свиди нешто што је најављено да ће бити емитовано могу да кажу, не можете то да пустите у предизборној кампањи, то је забрањено, бићете кажњени. Уколико се неко случајно усуди да јавно каже да је такво упутство цензура, онда опет због непрецизног садржаја упуства, имају простора да објашњавају да то није тачно и да се све заправо односи само на забавни програм у предизборној кампањи?!

Једина исправна одлука РРА, после свега, била би да обавезујуће упутство напишу поново, односно да га прецизирају, а не да саопштењима дебатују са новинарима".

Редакција емисије Инсајдер:

Бранкица Станковић
Миодраг Чворовић
Мирјана Јевтовић
Ирена Стевић
Ђорђе Насковић
Иван Ангеловски

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси