Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС хоће НУНС, НУНС неће УНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 03. 2012.

Извор: Б92 онлајн

УНС хоће НУНС, НУНС неће УНС

Београд - УНС апеловало на руководство НУНС-а да не одбацује предлог о стварању заједничке новинарске организације. НУНС одговара: Подела имовине, а не уједињење.

У саопштењу УНС је изразио жаљење због одлуке НУНС-а да не прихвати разговор о уједињењу два удружења и навео да би идеја о стварању велике и јаке новинарске организације, осим код чланова УНС-а и НУНС-а, наишла на добар пријем и код немалог броја професионалних новинара.

УНС сматра "ултимативним и недобронамерним захтев руководства НУНС-а да се зграда Дома новинара у Ресавској 28, саграђена шест деценија пре оснивања НУНС-а, дели по принципу 'пола пола'".

Како се наводи, УНС ће истрајати на обарању пресуде којом је Апелациони суд у Београду зграду УНС-а прогласио заједничком имовином два удружења.

УНС је предложио да два удружења поведу разговор о коришћењу тог здања, уз уважавање чињенице да је УНС значајно бројнија и снажнија организација од НУНС-а.

"Ради побољшања статуса новинара у Србији и међусобних односа новинарских удружења, УНС је спреман да колегама из НУНС-а уступи и већи део зграде од оног који сада бесплатно користе у Ресавској 28", навео је УНС и додао да је то гест добре воље УНС-а да се договор постигне без обзира на крајњи исход судског поступка.

НУНС одбацује предлог УНС-а

Из Независног удружења новинара Србије, међутим, одбацују предлог Удружења новинара Србије да се уједине и позивају то удружење на поделу имовине по принципу пола-пола.

НУНС је саопштио да на предлог о уједињењу два новинарска удружења гледа као на покушај да се "купи време" и избегне фер договор о коришћењу имовине која је као легат остављена свим новинарима Србије.

"Подела некада јединственог удружења је, како је НУНС и доказао током судског процеса, уследила због тога што је некадашње руководство УНС-а у потпуности занемарило интересе новинара и новинарске професије и почело да служи режиму", указало је то удружење.

НУНС такође тврди и да у ставуда о подели имовине по принципу 'пола-пола" нема никаквог ултиматума.

"Реч је само о примени судске одлуке. НУНС-ова понуда за поделу на основу договора је била мотивисана жељом да се у отвореним
преговорима пронадју што повољнија и што прихватљивија практична решења која ће бити на добробит свим новинарима", навело је то новинарско удружење.

"Будући да постоји извршна судска пресуда, бићемо принудјени да, у складу са законом, приступимо њеној реализацији ако не буде могуће
постићи никакав договор. На ту чињеницу смо током ранијих разговора скренули пажњу колегама из УНС-а", најавио је НУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси