Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сарадња РТС-а и кинескe телевизијe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2012.

Извор: РТС онлајн

Сарадња РТС-а и кинескe телевизијe

Радио-телевизија Србије и Централна кинеска телевизија потписале споразум о сарадњи, који предвиђа размену програма и међусобну подршку и помоћ у раду.

 Кинеска телевизија затражила РТС-ове програме преко којих би упознала своје гледаоце са географијом, културом и привредом Србије.

Све већу привредну сарадњу Кине и Србије и добре политичке односе ускоро ће употпуњавати и боља медијска сарадња. Радио-телевизија Србије размењиваће програм са Централном кинеском телевизијом (CCTV - Си-Си-Ти-Ви).

Гледаоци српског јавног сервиса прво ће моћи да виде документарне филмове о природним лепотама, култури и њеним споменицима и историји најмногољудније земље на свету. Кинеска државна телевизија успостављање сарадње види као конкретну примену споразума о стратешкој сарадњи који су 2009. закључиле Кина и Србија.

"Кинеска централна телевизија покушава да постане прворазредни медиј на свету. Да бисмо остварили тај циљ морамо да преузимамо успешна искуства других земаља, а и да научимо оно што је добро из других култура. Српски народ има славну историју и велику културу. Зато смо потписали уговор са вама, јер треба да учимо од српског народа, од Србије која има веома славну историју", каже заменик главног уредника Си-Си-Ти-Вија Жу Тонг.

Кинеска телевизија затражила је програме РТС-а преко којих би упознала своје гледаоце са географијом, културом и привредом Србије и одлучила да редовније прати актуелне догађаје у нашој земљи.

"Радио-телевизија Србије има амбицију да сарађује са свим великим и озбиљним телевизијским кућама у свету и лепо је почети ту сарадњу од једне овакве телевизије као што је Централна кинеска телевизија, која емитује свој програм у 140 земаља и има 80 дописника широм света. Један од тих дописника однедавно ради и у Београду", каже главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

"Надамо се да ће нам споразум који смо данас потписали омогућити да и ми ускоро имамо дописника у Пекингу, као што и приличи једној озбиљној кући каква је РТС", истакао је Стефановић.

Годишњи буџет од 30 милијарди долара омогућио је Кинеској телевизији да на своја 42 канала емитује програме који су технолошки и садржински на највишем светском нивоу, па је могућа и размена играног и серијског програма.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси