Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Деманти председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2012.

Деманти председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић

Деманти поводом текста под насловом „Ћурувија-костур у ормару г-ђе Месаровић”, који је објављен на интернет презентациjи Радиo Слободна Европа 21. марта 2012. године и интернет презентацији Удружења новинара Србије 22. марта 2012. године.

Дана 5.03.1999. године Први општински суд у Београду донео је првостепену пресуду, судија Крсто Бобот, којом су оглашени кривима Ћурувија Славко, Луковић Зоран и Јанковић Срђан за кривично дело ширење лажних вести из члана 218 КЗ РС и осуђени на казне затвора у трајању од по пет месеци.

Окривљени Новаковић Драган истом пресудом ослобођен је од оптужбе за извршење истог кривичног дела. Поступак је вођен на основу оптужног предлога Првог ОЈТ у Београду.

Дана 29.03.1999. године против ове пресуде жалбе су изјавили Прво ОЈТ – због одлуке о казни у односу на осуђена лица тражећи строжије казне, а у односу на окривљеног Новаковића тражећи преиначење пресуде и његову осуду за исто кривично дело, као и браниоци окривљених предлажући преиначење првостепене пресуде и ослобађање од оптужбе односно укидање побијане пресуде.

Дана 1.04.1999. године убијен је Славко Ћурувија, па је Први општински суд 16.04. 1999. године донео решење којим обуставља кривични поступак у односу на њега.

Дана 20.04.1999. године жалбе су достављене Окружном суду у Београду.

Дана 14.05.1999.
године Окружни суд у Београду у већу састављеном од судија Синише Важића, председника већа и судије известиоца, Нате Месаровић и Наде Зец, чланова већа донео је пресуду којом се одбијају као неосноване жалбе јавног тужиоца Првог ОЈТ у Београду и браниоца окривљених Луковић Зорана и Јанковић Срђана, а пресуда Првог општинског суда К бр-284/99 од 5. марта 1999. године у односу на окривљене Новаковић Драгана, Луковић Зорана и Јанковић Срђана потврђује.

Дакле, у предмету Окружног суда у Београду Кж број 828/99 није се одлучивало о Славку Ћурувији. Осим тога, Славко Ћурувија се и не води као осуђено лице, јер је поступак против њега обустављен од стране Првог општинског суда у Београду.

Ваља напоменути, да је Врховни суд Србије 08.02.2000. године разматрао захтев за ванредно преиспитивање правноснажне пресуде у односу на окривљене Луковић Зорана и Јанковић Срђана и 19.05.2000. године захтев за ванредно ублажавање казне у односу на окривљеног Луковић Зорана и оба захтева је одбио.

Из списа се види да је Први општински суд у Београду дана 19.03.2001. године утврдио да осуђени Јанковић Срђан не подлеже амнестији.

Ради објективног информисања Окружни суд у Београду престао је са радом 31.12.2009. године и Синиша Важић није председник Окружног суда у Београду.

Осим тога, кривично дело из тадашњег члана 218. КЗРС - ширење лажних вести је кривично дело за које је била прописана казна затвора до три године. Ово кривично дело у нешто измењеном облику постоји и данас. Прописано је у глави XXXI Кривична дела против јавног реда и мира, чланом 343. КЗРС, а изменама из новембра 2009. године за ово дело запрећена је казна затвора од три месеца до три године и новчана казна, односно казна затвора од 6 месеци до 5 година уколико је дело учињено путем средстава јавног информисања или сличним средствима или на јавном скупу.

22.03.2012.
Председник Врховног касационог суда
Ната Месаровић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси