Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Риста Кубура тешко болестан и у великој беди
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 03. 2012.

Извор: Прес

Риста Кубура тешко болестан и у великој беди

Тужна судбина новинарског доајена



Србијо, помози! Дугогодишњи спортски коментатор, ког је знала цела велика Југославија, оболео од рака коштане сржи и тренутно готово непокретан лежи у болници.

Доајен српског новинарства и дугогодишњи спортски коментатор РТС-а Ристо Кубура живи тешко болестан и у толико тешкој материјалној ситуацији да су пријатељи покренули интерну акцију међу новинарима да му се помогне како би имао бар за лекове.

Кубура је оболео од рака коштане сржи и тренутно готово непокретан лежи у болници, а током јучерашњег дана је Фејсбук, на којем је акцију за помоћ и покренула другарица Кубурине ћерке, био преплављен реакцијама на тужну судбину познатог новинара.

Десетогодишња голгота

Неки од вас знају колико тежак пут је прешао од момента када су га без објашњења отпустили са РТС-а. Ристина голгота траје више од деценије. Породица је исцрпљена и без основних финансијских средстава. Недостаје новца за лекове и лечење. Само новца. И покоја мала пажња. Надам се да ће међу нама бити добрих људи који су спремни да се одрекну нечег свог малог и помогну Ристи да као човек достојан човека добије лекове и основне ствари за негу и лечење - пише у апелу на Фејсбуку.

Ристина ћерка Љубица јуче нам је потврдила да је славни водитељ у тешком стању, али да није поклекао.

Он јесте озбиљно болестан. Има једно малигно обољење, али бори се. Знам за апел. Послала га је једна моја другарица. Тата је свестан и комуницира са нама. Лекари су нам рекли да може да се излечи, тако да не желим ни да размишљам о опцији да ће умрети - каже Љубица.

Она нам је потврдила и да је породична материјална ситуација тешка, али је навела да је њен отац замолио да се број рачуна за помоћ, који је отворен у Хипо банци, не објављује.

То је био више позив за његове колеге и оне који га знају. Стварно не жели да се око тога диже велика бука - рекла нам је Љубица и потврдила скромност која је целог живота одликовала Кубуру.

Свој последњи интервју Кубура је пре три године дао за Пресс. И тада се жалио на свој материјални статус, али и на неправде које је доживео приликом одласка с РТС-а.

Испричао је да је у Београд дошао више гладан него сит, због чега је прву тезгу нашао у штампарији "Политике", где су га тадашњи графички радници хранили млеком, које су добијали због услова рада у штампарији. Касније је из "Индиректа" дошао до спортске редакције "Београдске хронике", а деведесетих је изабран и за уредника.

Неправда га "саставила"

Већ 1993. године нашао се, међутим, "на леду" и ставили су га да буде коментатор. Следиле су нове неправде и на крају је завршио у Ургентном центру, због тешког оштећења срца. Две године после тога био је на боловању, да би га 2003. прогласили технолошким вишком.

- Напади, клевете и увреде на мој рачун били су свакодневна појава. Понајвише од стране оних људи који ми ни по чему нису били дорасли. Али хиљаду пута поновљена лаж увек постане истина. Најтеже ми је пала афера са становима, који су на РТС-у немилице дељени, о чему је у штампи нашироко писано. Неко се досетио да и моје име уврсти у списак оних који су муљали, па се често истицало да су Кубура и генерални директор Милановић добили ни мање ни више него четворособне станове. А ја сам свој двособан стан од 58 квадрата добио на најпоштенији могући начин, и то после једне ТВ емисије "Док анђели спавају", где је приказано да живим са породицом на тавану од 28 квадрата, који сам адаптирао помоћу силних кредита - причао је тада за Пресс Кубура.

Дефинитивни одлазак

Кубура се после отказа судио са РТС-ом, након чега су га вратили на посао, али су га пребацили у Центар за истраживање јавног мнења, да ради као анкетар. Ни то, међутим, није дуго трајало и на крају је дефинитивно добио статус технолошког вишка. Тврдио је да му никада није чак ни објашњено зашто.

Радован Ж. Марковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси