Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула Миља Милосављевић, уредница и ауторка емисије "Код два бела голуба"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2020.

Извор: РТС

Преминула Миља Милосављевић, уредница и ауторка емисије "Код два бела голуба"

Миља Милосављевић, уредница и ауторка емисије "Код два бела голуба Првог програма Радио Београда, изненада је преминула је у 68. години. Била је добитница бројних признања за очување културне и историјске баштине главног града, као и Златног микрофона Радио Београда.

Миља Милосављевић била је уредница и ауторка чувене емисију Првог програма Радио Београда више од 30 година.

Објавила је пет књига о старом Београду. 

Миља Милосављевић је цео радни век провела у Радио Београду, у којем је оставила неизбрисив траг као аутор једне од најслушанијих радијских емисија "Код два бела голуба".

Заслугом многих сарадника, али пре свега зналачким уредничким вођењем и ауторским доприносом, Миља Милосављевић је постала, модерним језиком речено, бренд Радио Београда, или у духу језика који се у емисији негује, "Голубови" су емисија по којој се Радио Београд препознаје.

Од почетних пола сата и тематике превасходно везане за историју Београда, емисија "Код два бела голуба" је, захваљујући уредничком знању и осећају Миље Милосављевић, проширивала тематски оквир до радиофонског приказа готово целокупне националне баштине, заузимала све већу програмску сатницу и стицала све већи углед код слушалаца и стручне јавности из различитих области.

Програмски задатак који је Миља Милосављевић себи и својим сарадницима поставила – да емисије поштују стандарде лепе речи, правилног говора и проверене информације, никада није нарушен.

Изузетан ауторски допринос "Голубовима" дала је и различитим приступима снимању и монтажи емисија, од документарног, преко наративног, све до радио-драмског израза.

Одабране емисије из серијала "Код два бела голуба" нашле су се и међу корицама пет књига чији је аутор Миља Милосављевић (две у коауторству са Ребеком Леви).

Ове књиге, с изузетним пријемом код читалаца, Радио Београд одвеле су у књижаре, библиотеке и школе, и тиме подупрле његову културну мисију као националног гласила.

Миља Милосављевић је 2016. године добила Златни микрофон, награду коју Радио Београд додељује за дугогодишњи рад, стваралаштво, допринос квалитету и слушаности програма.

Време и место сахране Миље Милосављевић биће накнадно објављени. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси