Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приручник медијске писмености
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: РТВ

Приручник медијске писмености

Прошло је време у којем је било довољно доћи на предавање и испричати лекцију, већ сада децу треба научити да садржаје до којих долазе искористе на најбољи начин, оцењено је у вебинару "Дигитални бунтовник" на којем је представљен „Приручник за медијску писменост“.

Вебинаром "Дигитални бунтовникˮ, који прати виртуелно сазревање деце средњошколског узраста, завршава се циклус вебинара "Дигитални имунитет – од дигиталне цуцле до дигиталног бунтовника".

Током вебинара представљен је приручник за медијску писменост намењен наставницима и стручним сарадницима, а дигитално издање приручника објављено је на сајту http://medijskapismenost.com/.

Ванредни професор Факултета драмских уметности и продекан за наставу Ана Мартиноли истакла је да се сада улази у нов период образовања у којем је прошло време да се само дође и исприча лекција.

„Сада студентима, ђацима, па и предшколцима треба да објаснимо како да науче да садржаје до којих долазе искористе на најбољи начин и стекну вештине да могу сами да наставе да уче и ван учионице“, рекла је Мартиноли.

„Приручник је важан корак и почетак системске едукације у пољу које је динамично, узбудљиво, али опасно“, рекла је Мартиноли.

Предавач на Факултету за медије и комуникације Саша Мирковић истакао је важну улогу јавних медијских сервиса који су били у радној групи за израду Приручника, наводећи да је од 23. новембра кренуло емитовање серијала "Суперхероји медијске писмености" на другом програму РТС, са лекцијама из тог приручника.

"Серијал је јако гледан јер се емитује ујутро од 9:40 сати, у сред онлајн наставе", рекао је Мирковић.

Паралелно се овај серијал преводи на језике националних мањина и биће емитован ускоро на РТВ Војводине, рекао је Мирковић.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици оценио је у снимљеној поруци да је медијска писменост кључни фактор од којег зависи "да ли ћемо користити информацију или ће она користити нас".

„Извори, садржаји информација се брзо мењају и морамо научити како да разликујемо истину од лажи“, оценио је Фабрици и додао да је та вештина нераздвојни део образовања од малих ногу.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је у видео поруци да оно што је некад било познавање азбуке данас представља рад на рачунарима, претраживање и коришћење интернета.

„Данашњи свет не можемо да замислимо без информација и важно је да оне стигну до свих којима су потребне, посебно у кризним временима“, рекла је Гојковић.

Она је навела и да поред информација лажне вести стижу још брже.“Важно је да информације буду правовремене, поуздане и дају објективну слику догађаја и појава које обрађују. Сведоци смо да није увек тако и зато нам је потребна медијска писменост“, додала је Гојковић.

Министар просвете Бранко Ружић поручио је младима да све што стиже до њих није стално и истинито.

„Користите твитер, фејсбук, инстаграм, тик ток и шта сте сазнали битно за свој живот? Медијска писменост је мајка и отац вашег живота и ништа не узимајте здраво за готово“, поручио је Ружић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси