Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава баца 650 милиона!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2012.

Извор: Ало

Држава баца 650 милиона!

Скандалозно: Рател не хаје за народне паре Држава Србија би могла беспотребно да баци више од шест милиона евра јер надлежни у Рателу нису спремни да прихвате вансудску нагодбу са „СОС каналом“!

 

Наиме, иако је судски вештак проценио да је Рател оштетио СОС за овај износ, а поменута телевизија понудила медијацију како би пребила трошкове, из Републичке агенције за електронске комуникације нема одговора тако да ће се цео спор вероватно окончати вишемилионском исплатом из државне касе поменутој телевизији.

Пред привредним судом у Београду се од 2008. године води спор између „СОС канала“ с једне и Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) и Републичке радиодифузне агенције (РРА) с друге стране због фреквенције које су ове агенције доделиле овој телевизији. На основу расподеле фреквенција коју је сачинио Рател, на јавном конкурсу 2006. године „СОС каналу“ бива додељена дозвола за емитовање на 36. каналу, иако је Рател одраније имао сазнања да је тај канал међународно некодиран и да на истој фреквенцији годинама са 1.000 пута већом снагом програм емитује Други канал државне телевизије Румуније (ТВР2).

Судски вештак за фи нансијско-економску област установио је да је „СОС канал“ оштећен због лоше фреквенције до 2011. године за 650 милиона динара, тако да уколико суд донесе пресуду у корист ове телевизије, ово регулаторно тело ће морати да исплати огромну одштету у овом износу.

Губици „СОС канала“ увећавају се што дуже траје суђење, тако да се ова сума свакодневно увећава.

Суд је већ прихватио независна вештачења мерења сигнала, који су чак претходно обавили Рател и РТС, и недвосмислено је установљено да је канал 36, који је додељен на јавном конкурсу „СОС каналу“ неисправан.

Због овога, више пута је и само пословање телевизије довођено у питање, оглашивачи су повлачили своје рекламе зато што се „СОС канал“ једноставно лоше видео на 36. каналу.

Директор „СОС канала“ Драгиша Ковачевић није желео да коментарише ове наводе зато што је судски процес још увек у току, али је адвокат ове телевизије Биљана Костић рекла да се „‘СОС каналу‘ не жури и да је таксиметар укључен и да се трошак свакодневно увећава“.

- Истина је да се овај спор, који траје више од четири године, ближи крају, а могао би да се реши договором и да ова груба грешка Ратела, државу и грађане Србије, који уредно плаћају порез, кошта неколико пута мање само ако руководиоци Ратела уваже предлог РРА да се спор реши мирним путем.

Директор телевизије је понудио регулаторним телима да случај реше вансудским путем. Овај предлог је Рател одбио јер сматрају да нису погрешили приликом додељивања ове фреквенције, иако су то прво писменим путем признали - рекла је за „Ало!“ Ковачевићева.

Како сазнајемо, руководиоци РРА су још 2007. два пута безуспешно организовали заједничке састанке, на којима су били и представници „СОС канала“, са циљем да се овај проблем реши, али Рател тада није био за договор. Данас, пет година касније, РРА поново покушава да убеди Рател да је најбоље да се „СОС каналу“ понуди договор зато што је штета нарасла неколико пута, али Рател опет није за договор.

Антрфиле : Упозната и Европска комисија!

Представници „СОС канала“, због небриге надлежних агенција, морали су давно да интернационализују свој проблем, тако што су комплетну документацију предали представницима Европске комисије у Београду која је одмах прослеђена у Брисел на експертизу.

О проблему „СОС канала“ обавештен је и дојучерашњи Председник Србије Борис Тадић, Влада Републике Србије, премијер Мирко Цветковић, који је овај предмет одмах проследио надлежном Министарству културе, информисања и информационог друштва.

У овом министарству су нам рекли да још увек не раде на овом случају.

РРА и Рател ћуте

У државним агенцијама нису били расположени да нам прокоментаришу судски спор који против њих води „СОС канал“.

У РРА су нам рекли да нису добили наш факс и мејл, али и ако га добију, одговориће нам тек сутра.

У Рателу су нам рекли да не могу у јавност да износи чињенице везане за судски поступак који је још у току јер би то био покушај утицања на јавност и вршења притиска на правосудне органе.

Председник управног одбора Ратела Јован Радуновић и директор ове агенције Милан Јанковић такође нису били доступни за коментар.

М. Лончар


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси