Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђукановићев кум псује и прети
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2012.

Извор: Прес

Ђукановићев кум псује и прети

У Подгорици нападнут новинар Преса

Веселин Баровић, један од најближих сарадника Мила Ђукановића, напао је у једном подгоричком кафићу уредника црногорског издања Пресса Марка Милачића.

Он је нашег новинара опсовао, а онда му запретио да више не сме да га помиње у својим текстовима.

Баровићево обезбеђење је у кошкању које је затим настало избацило Милачића из локала и притом му нанело повреду руке. Наш новинар је поднео кривичну пријаву против Баровића због претњи и физичког напада, а црногорска јавност тврди да овим потезом престрављени и одлазећи режим Мила Ђукановића покушава да заплаши слободне и независне новинаре и критичаре власти.

Напад на слободу медија

Да се сцене из култног филма „Кум“, осим на филмском платну, могу видети и у Црној Гори, уверио се у петак увече у кафићу „Најс вајс“ Марко Милачић. На њега је, како каже, штитећи главу шефа криминалне породице насрнуо бизнисмен Веселин Баровић, који му је запретио да га више не помиње у текстовима.

Милачић је у „блиском контакту“ са Баровићевим обезбеђењем задобио прелом кости шаке и најавио да ће са претњама упознати надлежне институције и представнике међународних институција у Црној Гори.

- Тешко ме је увредио, опсовао и запретио ми. Рекао ми је: „Ако ме још једном будеш поменуо у тексту, ј..... ти мајку!“ Искрено, не сећам се да сам га у текстовима помињао јер ми је он небитан и њиме се не бавим пошто је Ђукановићева пропратна појава. Након тих претњи ја сам одгурнуо Баровића, а његово обезбеђење ми је затим повредило шаку. Лекари су утврдили да ми је напукла кост - каже Милачић.

Он додаје да је инцидент са Баровићем доживео као директну претњу и напад на новинарску слободу и сматра да је то рефлексија недавног претећег говора Мила Ђукановића, у коме је он најавио обрачун са независним медијима и невладиним организацијама.

Црногорски Санадер

- Очигледно да се шефова нервоза рефлектује и на његове „пословне кумове“, па су сви мало нервозни. Или је то модерно када је шеф нервозан да и други то треба да буду.

Баровића не знам лично и доживљавам га само као Ђукановићевог „кума“. Међутим, ова претња из врха хоботнице Мила Ђукановића дошла је на погрешну адресу, јер не да ме не плаши и не забрињава, већ сасвим супротно - додатно ме мотивише да о њима говорим и пишем оно што мислим, а то је да су они део велике и разгранате мафијашке мреже која две деценије уништава Црну Гору - јасан је Милачић.

И Милка Тадић, директорка „Монитора“, у изјави за Прес повезује напад на Милачића са недавним говором Мила Ђукановића у Тивту, али и са нервозом режима која је узрокована јасним ставом Европске уније да се борба против корупције и криминала мора одлучније водити.

- Постали смо мета и глинени голубови после запаљивог говора Мила Ђукановића, где он својим противницима прети чак и затвором. Он би да затвори и ово мало слободне Црне Горе, која је оличена у независним медијима и храбрим новинарима, којима је истина о режиму Мила Ђукановића милија и од сопственог живота.

Такав је и колега Милачић, који је у својим текстовима указао на сву бахатост и недемократичност криминалног режима - истиче Тадићева, и додаје да ће новинари независних медија о овом нападу упознати све релевантне европске и светске институције.

За директора „Вјести“ Жељка Ивановића напад на Милачића показује сав страх и погубљеност режима Мила Ђукановића. Он тврди да овај режим функционише и реагује по класичним мафијашким принципима- Напад на Милачића потврђује да, кад нападнеш „кума“, напао си целу мафијашку породицу.

Шеф породице производи говор мржње и упире прст у противнике „породице“, а благајник и интимус извршавају налоге. Као у филму „Кум“. Очигледно је да Милачићеве критичке текстове о свом шефу Ђукановићу Баровић доживљава као нападе на себе и целокупну криминалну породицу.

Ово је последња фаза диктаторског режима, а од слободе медија и храбрих новинара, као што је колега Милачић, зависи колико дуго ће да траје. Они би наравно да остану што дуже и због тога нападима на новинаре покушавају да застраше црногорску јавност. Убеђен сам да то овога пута неће успети - изричит је Ивановић.И црногорски опозициони политичари се слажу да је „режим нервозан“.

Коча Павловић, народни посланик Покрета за промјене и ПР ове странке, у изјави за Пресс каже да овај, али и друге нападе на новинаре и критичку јавност, треба посматрати у оквиру приближавања Црне Горе Европској унији.

- Процес европских интеграција подразумева „санадеризацију“ Црне Горе. Отац црногорске корупције и шеф организованог криминала Мило Ђукановић и његова биолошка и мафијашка породица то знају.

Знају да је он црногорски Санадер и због тога покушавају да застрашивањем одложе тренутак губитка политичке и финансијске моћи. Због тога се, ако их нападнеш, понашају као звери у кавезу. Милови опасни пријатељи и „кумови“ покушавају да га заштите, а на примеру Милачића показују како ће проћи они који дирну у тај мафијашки осињак - каже Павловић.

И српска новинарска јавност оштро је реаговала на напад Веселина Баровића на уредника црногорског издања Преса. Коментатор „Политике“ Мирослав Лазански каже да овај поступак показује сву бахатост режима у Црној Гори.

Дивљи запад- Црна Гора, уместо да се приближава принципима ЕУ, она се овим поступком прикључује Дивљем западу. Овај напад на мог пријатеља Милачића показује да, уколико држава не буде заштитила новинаре и уколико се ови напади наставе, онда Милачић и други храбри новинари морају сами то да ураде. Ако до тога дође, онда о демократији у Црној Гори нема ни речи - тврди Лазански.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић у изјави за Прес каже овакви напади показују да држава не штити новинаре и да они због тога постају мета бахатих политичара и њихових сателита.

- Држава нападе на новинаре не процесуира до краја и због тога су нападачи и њихови налогодавци охрабрени да могу то да чине некажњено. У последње време напади на новинаре у Црној Гори су учестали, али нема одговора ко то чини - истиче Обрадовић.

Слађана Вукашиновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси