Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС: Расветлити убиство Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2012.

Извор: Политика

НУНС: Расветлити убиство Даде Вујасиновић

Независно удружење новинара Србије (НУНС) затражило је јуче, на осамнаесту годишњицу убиства новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, од полиције, тужилаштва и правосуђа Србије да пронађу и казне извршиоце и налогодавце овог злочина.



„НУНС захтева од надлежних државних органа да истраже ко је свих ових година опструирао истрагу, деценију и по држао јавност у заблуди да је позната новинарка извршила самоубиство и скривао злочинце”, саопштено је из тог новинарског удружења.

НУНС очекује да ће измене закона, којима је у Србији уведена тужилачка истрага, омогућити брже долажење до криваца и још једном захтева да истрагу преузме Тужилаштво за организовани криминал које има право на тужилачку истрагу.

„Поштујемо чињеницу да је Републичко тужилаштво исправило тешку грешку претходника и закључило да је у питању убиство, али то није довољно. Нећемо се зауставити све док убице, подстрекачи и скривачи овог тешког злочина не буду кажњени”, изјавио је председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, поводом 18. годишњице убиства Даде Вујасиновић.

Радислава Дада Вујасиновић убијена је 8. априла 1994. године у свом стану у Београду. Првобитном истрагом утврђено је да се позната новинарка убила из ловачке пушке, што су њена породица и колеге оспоравали. После поновљене истраге, јануара 2009. Окружно тужилаштво у Београду полицији је поднело захтев да прикупи доказе о убиству, уважавајући вештачење балистичара Владе Костића који је утврдио да Дада Вујасиновић није могла сама себи да нанесе ране.

Дада Вујасиновић је као новинарка магазина „Дуга” извештавала са ратишта у Хрватској и БиХ, а међу првима у Србији бавила се истраживањем организованог криминала и веза између подземља и политике. Рођена је 10. фебруара 1964. године у Чапљини (БиХ). Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду 1987, а највећи део новинарске каријере провела у „Дуги”.

Антрфиле : Дачић: Тужилаштво је на потезу

Одговарајући у Лесковцу на питања новинара о расветљавању убистава новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, министар унутрашњих послова Ивица Дачић је рекао да „та питања нису у полицији, већ у тужилаштву”.

Како је пренео Танјуг, на примедбу да је обећао да ће она бити расветљена, Дачић је прецизирао да он то није обећао, већ да би му било задовољство да и та питања буду разрешена у време његовог мандата.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси