Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крију убице Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2012.

Извор: Блиц

Крију убице Ћурувије

Јово Ћурувија тражи помоћ од ЕУ




Јово Ћурувија, брат убијеног новинара Славка Ћурувије, обратио се писмом известиоцу Европског парламента Јелку Кацину и замолио га да са европским институцијама изврше притисак на власти у Београду како би се злочин над власником “Дневног телеграфа” и “Европљанина” коначно расветлио.

И после 13 година од убиства мога брата, Влада Србије, полицијски и правосудни органи Србије су пасивни, незаинтересовани и без правог потеза или реакције у правцу расветљавања убиства.

Иако су прикупљени валидни докази о организаторима и другим саучесницима убиства, не иде се у поступак и као да се неко од умешаних у овај монструозни злочин чува и прикрива.

Сигурно је да српску владу не интересује и не узбуђује чињеница да је још нерешен и далеко од судског поступка случај државног тероризма чија је жртва Славко Ћурувија, угледна јавна личност, новинар и главни и одговорни уредник тиражних листова, страдао у главном граду европске државе на почетку 21. века - наводи се у Ћурувијином писму Кацину.

Јово Ћурувија подсећа да је његов брат сурово убијен на прагу свог стана, после вишемесечне тортуре, разарања и пљачке његових новинара и редакција. Он у писму даље предочава да је тортура режима Слободана Милошевића над његовим братом почела 1998. доношењем Закона о информисању, такозваним Шешељевим законом, у време министровања Александра Вучића.

Тортура је појачана после говора мога брата у америчком Конгресу пред Хелсиншком комисијом 10. децембра 1998. Славко је био оштар критичар Милошевићевог режима.

Злочиначки режим Милошевића је одговорио ритуалним убиством на православни Ускрс 11. априла 1999 - написао је Ћурувија Кацину.

На крају писма стоји: Молим вас да ми помогнете и известите европске институције да до 7. априла 2012. убиство није расветљено, нити покренут судски поступак. Молим вас да извршите притисак на власти у Србији да спроведу озбиљну истрагу, да све учеснике у овом злочину изведу пред суд.

Антрфиле : ПИСМА НА ТРИДЕСЕТАК АДРЕСА


Не рачунајући невладине организације, Јово Ћурувија је упутио више од 30 писама највишим институцијама и функционерима Србије, као и представницима страних држава и међународних организација. Између осталог, за помоћ се обраћао Карли дел Понте, Душану Михајловићу, Вилијаму Монтгомерију, Председништву ДОС-а, некадашњем премијеру Зорану Живковићу, Војиславу Коштуници и председнику Србије Борису Тадићу.

ОБЕЋАЊА


СЛОБОДАН РАДОВАНОВИЋ специјални тужилац 2006.
Питање је дана када ће се чути ко је и зашто наредио тај злочин.

ИВИЦА ДАЧИЋ министар полиције 2010.
Без обзира на то што сам ја, односно моја странка, био део власти у том периоду, одговараће починиоци.

СНЕЖАНА МАЛОВИЋ министарка правде 2010.
Уверена сам да ће бити скинут вео тајне са убистава Славка Ћурувије и Милана Пантића.

МИЉКО РАДИСАВЉЕВИЋ специјални тужилац, април 2012
Случај ћемо окончати и због тога смо ангажовали све капацитете.

Мома Илић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси