Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милан Пантић, пребијен до смрти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2012.

Извор: Нови магазин

Милан Пантић, пребијен до смрти

Једанаест година истраге и 1.500 саслушаних нису јагодинску полицију довели до убица Милана Пантића, дописника Вечерњих новости, убијеног због писања о малверзацијама локалних моћника


Дописник Вечерњих новости Милан Пантић убијен је испред свог стана у Јагодини рано изјутра 11. јуна 2001. године док се враћао са хлебом и млеком из продавнице.

Непознати убица ударио га је металном шипком и на лицу места усмртио.

Мада су многи очекивали да после демократских промена 5. октобра 2000. положај новинарске професије у Србији буде лакши, ово убиство показало је да и даље постоје исти озбиљни проблеми с којима се новинари суочавају.

Сачекуша за Пантића показала је, на најтрагичнији начин, с каквим се проблемима новинари у унутрашњости Србије суочавају и шта им прети ако одлуче да се професионално баве подземљем и организованим криминалом у свом региону. Пантић је убијен после серије текстова о економском криминалу у поморавском региону, злоупотребама у приватизацијама и пословању општинских власти.

Његове колеге из Јагодине одмах су упозориле да „убице и наручиоце треба тражити међу јагодинским крими-групама“.

Према тврдњама чланова породице покојног новинара, Пантићу је пре убиства више пута прећено телефоном. „Само настави овако, па не знам докле ћеш стићи”, била је једна од последњих упућених претњи.

Лажна обећања:

Сви министри унутрашњих послова од 2001. до данас, Душан Михајловић, Драган Јочић и Ивица Дачић, оснивали су специјалистичке радне групе у Управи криминалистичке полиције која се бавила расветљавањем Пантићевог убиства, а сваке године у јуну неки представник полиције у Јагодини или централе у Београду изјави како су „сви капацитети локалне полиције ангажовани на проналажењу убица“.

Министар Јочић узбудио је марта 2005. духове изјавом да “Милан Пантић није требало да буде убијен већ само застрашен, али да је убијен грешком оних који су били послати да га застраше”.

Последња званична новост, од прошле године, јесте да је у јагодинској Полицијској управи основана радна група која ће се искључиво бавити расветљавањем Пантићевог убиства.

Према подацима који су исцурили из полиције истрага убиства обухватила је (актуелног јагодинског градоначелника) Драгана Марковића Палму, бившег директора “Јагодинске пиваре” Јована Стојановића, власника фирме “Феман” и народног посланика ДС Миодрага Николића Фемана, некадашњег директора “Јагодинске млекаре” Томислава Жижића, као и Милована Жижића, бившег телохранитеља и личног возача савезног премијера Зорана Жижића.

Савезна влада:

Полиција је, према наводима медија, утврдила да су се неидентификоване особе два дана пре убиства у Пантићевом родном Драгову распитивале за њега. Користили су “мерцедес” који је царина уступила Савезној влади 28. јула 2000.

Таблице су враћене осам дана после Пантићевог убиства. Истрага је фокусирана на текстове о директору „Јагодинске пиваре“ Јовану Стојановићу, иначе функционеру ЈУЛ-а, и контактима које је он имао са одређеним бројем особа које су се биле укључену у кампању мењања исказа из поступка вођеног против њега.

Стојановић се, према полицијским извештајима, Драгану Марковићу у крајем 2000. наводно жалио да Пантић пише критичне текстове о њему. Жељу новинара да раскринка сумњиве послове око „Пиваре“ потврдио је и бизнисмен Смаил Синановић, власник РТВ Центар и фирме „Магикомерц“, који је саслушан у јагодинском МУП-у као сведок у истрази о убиству Пантића.

Миодраг Николић Феман, који је негирао да има везе са убиством, у једном интервјуу је изјавио да је Пантић страдао дан пре него што ће, како је најавио у Новостима, објавити копије документације о малверзацијама у “Пивари”, тешким 2,2 милиона немачких марака.

Миодраг Николић, савезни посланик Демократске странке:

„Пантић је жртва објективног писања о криминалу у Јагодини у коме су предњачили чланови Странке српског јединства.“ (Јун 2001.)

Војислав Шешељ, лидер СРС:
“Досовска полиција прислушкује Коштуницу-Гавриловић убијен зато што је у Коштуничином кабинету причао о криминалним аферама досовске власти . Из истог разлога је убијен и новинар Милан Пантић.“(Август 2001.)

Душан Михајловић, министар унутрашњих послова:
“Полиција интензивно ради на истрази о убиству новинара Милана Пантића и у томе има помака.” (Април 2003.)

Душан Михајловић:

“Убиство Пантића сигурно ће бити решено, можда много брже него што мисле неке неверне Томе.”(Новембра 2003.)

Драган Јочић, министар унутрашњих послова:
„ Пантић је убијен стицајем околности и није била намера да се убије. Они који су спровели застрашивање по налогу, непланирано су га убили. Око Пантића постоји доста чињеница, али нас и садашњи Закон о кривичном поступку спутава.“ (Март 2005.)

Борис Тадић, председник Србије:
“Тражим од од свих надлежних државних органа да приоритетно реше случајеве убистава, покушаја убиства новинара и претњи медијима. Сваки случај претњи новинарима мора бити истражен и свако ко им прети мора бити процесуиран…“(Април 2008.)

Ђорђе Одавић и Ратко Фемић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси