Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад на Милачића је напад на Прес
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2012.

Извор: Прес

Напад на Милачића је напад на Прес

Председница УНС-а Љиљана Смајловић сматра да држава Србија мора да реагује и заштити уредника нашег листа како би му се омогућио несметан рад

Иако власт у Подгорици и даље одбија да се огласи поводом напада Веселина Баровића, бизнисмена и блиског пријатеља Мила Ђукановића, на уредника црногорског издања Преса Марка Милачића, оштре реакције јавности и новинских удружења се настављају.

Независни интелектуалци најоштрије осуђују бруталан насртај на Милачића и траже од црногорског премијера Лукшића да заштити слободу медија, али и од власти у Србији да стане у заштиту уредника тиражног српског листа.

Да подсетимо, Ђукановићев „кум“ Веско Баровић у кафићу „Најс вајс“ у Подгорици пре неколико вечери је псовао и вређао Милачића, претећи му да га више не помиње у својим текстовима. У гужви која је затим настала, Баровићево обезбеђење је, износећи Милачића из локала, нашем новинару повредило руку.

Без званичне реакције

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже да је добро што је редакција Преса снажно реаговала и осудила напад на свог новинара и уредника.

- Радујем се што Прес није реаговао бојажљиво према црногорској власти, већ је оштро исказао свој став и подржао слободу штампе. Наравно, то није довољно, јер поред ваше реакције требало би дипломатским каналима да се огласи и држава Србија. Прес је српско гласило и напад на вашег новинара у Црној Гори је истовремено и напад на ваш лист - изричита је Смајловић.

Иако председница УНС-а сматра да држава треба да реагује, у Влади Србије незванично су нам рекли да су им „везане руке“ јер је Милачић црногорски држављанин. Шеф владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић, ипак, као дугогодишњи новинар, у изјави за Прес најоштрије је осудио напад на Марка Милачића.

- То није само напад на новинара, већ и на слободу јавне речи и ја се надам да ће власт у Црној Гори предузети све да заштити новинаре и спречи овакве атаке на новинарску професију. Охрабрење за новинарство било би да се нападач што пре нађе на оптуженичкој клупи, јер балканска искуства говоре да нико насилно није успео да спречи слободу говора нити да се новинари могу ућуткати снагом приватног обезбеђења - истиче Михајловић.

За разлику од српске владе, црногорска има и законску и моралну обавезу да се огласи поводом напада на Марка Милачића, међутим она и овог пута, као и у претходним случајевима, ћути. Ипак, полуофицијелан став смо чули од Миодрага Вуковића, посланика Ђукановићевог ДПС-а, који каже да сумња у истинитост догађаја јер је „по причи Веселина Баровића догађај измишљен од стране Марка Милачића“.

- ДПС и власт немају основа да реагују док се не утврди истина. Искази Баровића и Милачића се разликују и суд треба да утврди ко је крив. Не може Милачић да утврђује правду преко новина јер и он је грађанин Црне Горе, а ако је новинар, није заштићен као ретка врста. Наравно, то не значи да ја стајем на страну господина Баровића, него сматрам да у складу са законом морају да се понашају сви, и господин Милачић, Баровић и ја.

А што се тиче писања Милачића о Милу Ђукановићу, треба да се зна да председника ДПС-а бране његова дела, а не господин Баровић - тврди Вуковић. Он додаје да текстови Марка Милачића не одсликавају објективно функционисање власти у Црној Гори и да су често политички обојени.

- Наравно, ми не споримо право на слободу изражавања, али нема апсолутне слободе у демократским друштвима, јер она је ограничена онда када почне да се угрожава право другог. А у Црној Гори, како књиге кажу, тешка реч убија горе него оружје. Речи господина Милачића често су неодмерене и тешке - каже Вуковић.

Иако у Црној Гори нема званичног оглашавања власти, поводом напада Веселина Баровића на уредника црногорског издања Преса огласила се група угледних интелектуалаца, професора универзитета, цивилних активиста, новинара, издавача и предузетника, саопштењем у коме траже од власти и премијера Игора Лукшића да се заштити слобода медија и да се нападач казни у складу са законом.

У саопштењу се између осталог каже да су увреде и претње новинару Марку Милачићу изречене на јавном месту од стране Веселина Баровића још један доказ континуираног терора који над представницима слободне мисли и критичке алтернативе спроводе кругови блиски недемократском црногорском режиму.

- Терор се свакодневно наставља, а државне институције које имају задатак да обезбеде владавину права и да санкционишу кршење Уставом загарантованих норми показују недостатак воље да се баве својим послом. Јасно је да су те институције заробљене од стране парадржавно-мафијашке организације у којој и Баровић и Ђукановић имају водеће улоге - каже се уз саопштењу.

Потписници петиције истичу да је Марко Милачић нападнут јер је новинар који је посвећен расветљавању друштвенополитичких девијација које онемогућавају демократизацију Црне Горе, развој њених институција и примену европских стандарда.

- Само пар дана након што је председник ДПС-а на предизборном скупу јавно означио опозиционе лидере, власнике независних медија и представнике цивилног сектора као будуће мете њему оданих државних институција, нападнут је Милачић. Није тешко претпоставити, иако је језиво помислити, шта би следеће неко од Ђукановићевих партнера и свемоћних пријатеља могао да приреди Милачићу или неком другом слободном новинару. То показује до које мере су данас у Црној Гори драматично угрожени сви који јавно говоре и делају против ауторитарне олигархије - истичу потписници петиције.

Марко Милачић каже да му ова подршка много значи и да није изненађен што црногорска власт ћути.

Последњи трзаји власти

- Подршка ми је важна јер има људи који у заплашеној Црној Гори неће да устукну пред мафијашким режимом Мила Ђукановића. Такође, пријатно сам изненађен реакцијом колега и пријатеља новинара из Србије који су својим ставом стали уз мене, или боље речено, подржали истину која у Црној Гори није званична, али која је, сигуран сам - права, слободарска и већинска.Он наглашава да увреде и претње Ђукановићевог пословног партнера представљају последње трзаје мафиократске власти у Црној Гори.

- Овако брутални и криминални испади су чак и схватљиви, јер бих се и сам, вероватно, осећао и понашао тако када бих знао да ме ускоро чека сусрет са законом и затвором - истиче Милачић.

Слађана Вукашиновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси