Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ тражи 4,7 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2012.

Извор: Данас

ВАЦ тражи 4,7 милиона евра

Немачки медијски концерн понудио држави да откупи његов удео у Политици новине и магазини

Београд - Немачка медијска кућа ВАЦ понудила је Политици АД свој удео у заједничком предузећу „Политика новине и магазини“, потврдила је Данасу председница Управног одбора Политике АД Соња Лихт.

- Пошто одлука о томе није у надлежности Управног одбора, о понуди смо се информисали, па смо је проследили надлежној Скупштини акционара и већинском власнику - рекла је Лихт.

Према њеним речима, ВАЦ за 50 одсто удела у „Политици новине и магазини“ тражи 4,7 милиона евра плус испуњавање још неких финансијских обавеза које у понуди нису спецификоване.

Акцијама Политике АД тргује се на Београдској берзи, али ове информације нема међу берзанским вестима које се тичу те куће.

У Политици АД још вагају о датуму када истиче рок за одговор. Данасу је незванично речено да је та кућа за понуду заинтересована, али да би требало да се испреговарају још неки детаљи, пре свега финансијски. Скупштина акционара Политике АД заказана је за 17. април ове године, али пре него што је понуда ВАЦ-а стигла.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић сматра да држава свакако не може рећи да нема пара и нека ВАЦ Политику прода било коме.

„Председница Управног одбора Политике АД морала је о понуди ВАЦ-а да обавести шири круг људи, да затражи подршку и помоћ да се купи Политика, а не само да скине одговорност са себе и пребаци је даље. Можда та куповина није добар посао, али можда постоји неко ко би помогао, можда у случају Политике постоји неки јавни интерес“.

Смајловићева подсећа да се о намери ВАЦ-а да прода свој удео у Политици зна већ две године и да се ни за недељу дана, па ни за две недеље не може формирати, рецимо, неки конзорцијум за ову куповину.

Председница Удружења новинара Србије саветује надлежнима у Србији да поразговарају са Американцима, оноликим заговорницима либералног тржишта.

„Кад је Њујорк тајмс био дужан више него што вреди и угрожен, у америчком конгресу се одмах појавио закон Бенџамена Кардина, заснован на мишљењу да је Њујорк тајмс јавно добро и да би његови новинари морали да практикују врхунско новинарство не страхујући за ефекте тржишта. Да би га требало зато финансирати као непрофитну установу“.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, подсећа да је генерални став тог удружења да би држава требало да се повуче из медија, а не да заузима још више места у медијском простору.

„Не би био добар потез са гледишта медијских слобода да држава од ВАЦ-а откупи његов удео у Политици. Тиме би се само још увећао утицај државе на медије“, каже Обрадовић за Данас.

Он, међутим, сматра да би за Политику требало наћи адекватног власника како би се „обезбедио развој и ауторитет најстаријег дневног листа на Балкану“.

„Начин продаје ВАЦ-овог удела требало би да буде потпуно транспарентан како би се на сваки начин избегле оф шор компаније са непознатим власницима или домаће куће попут Курира“, додаје Обрадовић.

Антрфиле: Власници

Првих десет појединачно највећих власника Политике АД су: Република Србија (31,06 одсто), Акционарски фонд РС (21,45 одсто), Електропривреда Србије (12,12 одсто), ПИО фонд РС ( 4,32 одсто), Комерцијална банка (2,6 одсто), Дипос доо (2,42 одсто), АИК банка (1,82 одсто) и Електродистрибуција Београд (1,42 одсто).

Акционарски фонд: Нисмо обавештени

Београд - Законом о Агенцији за приватизацију предвиђено је да Агенција остварује право гласа на скупштинама акционара по основу акција у власништву Акционарског фонда, који је власник 21,45 одсто капитала Политике ад.

Увидом у базу Агенције, констатовано је да не постоји ниједан позив за скупштину акционара, тако да Агенција нема сазнања о понуди на коју се питање односи, одговорено је Данасу из Министарства економије и регионалног развоја.

На сајту Београдске берзе забележено је да је Скупштина акционара Политике ад раније и другим поводом заказана за 17. април ове године.

Ружа Ћирковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси