Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крај рата за ауторска права: После седам година изложбе фотографија Панчево у рату 1999. добила судски епилог
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2021.

Аутор: М. Краљ Извор: Вечерње новости

Крај рата за ауторска права: После седам година изложбе фотографија Панчево у рату 1999. добила судски епилог

ДА је правда спора, али доступна стрпљивима, упорнима и уверенима у исправност онога што раде, управо је показала пресуда београдског Апелaционог суда, којом се потврђује да је Народни музеј у Панчеву на изложби "Панчево у рату 1999. године", у јуну 2014. повредио ауторска права Богдана Петрова, фотографа "Панчевца", и Зорана Јовановића, фотографа "Вечерњих новости".

Поставка у галерији Музеја једва да је трајала два дана, а судски процес растегао се на седам година.

Нажалост, Богдан Петров није доживео потврду исправности свог става да је поменутом изложбом оштећен као аутор. Наиме, врло брзо после отварања на које нису позвани, Петров и Јовановић су схватили да се на легендама, уз фотографије нису налазила њихова имена, нити су дела носила називе које су им дали. Нису били задовољни ни израдом радова, која и поред договора са галеријом није испуњавала задовољавајуће професионалне стандарде.

Одлучили су се зато да уклоне своје радове са поставке на којој су била изложена и дела Ненада Марковића и Жике Милановића, фотографа "Рафинерије Панчево". Тадашњи в. д. директора Народног музеја у Панчеву Светлана Месицки је изложбу затворила, а двојица фотографа, недуго потом, почела су тражење правде преко суда.

- Од саме одлуке да поднесемо тужбу, па до доношења пресуде, прошло је седам година - каже Зоран Јовановић.

- За то време често сам се питао зашто смо морали да задовољење тражимо преко суда.

ОСТВАРЕНА НАМЕРА

- НАПОСЛЕТКУ, моја намера да снимке бомбардовања 1999. поклоним граду се остварила - објашњава Јовановић.

- Историјски архив у Панчеву је прихватио поклон колекцију од 25 фотографија и на годишњицу агресије организовао изложбу која је трајала месец дана.

Лично сам желео да управо Музеју поклоним фотографије, а десило се да су ми их украли, дали ауторство неком другом, преиначили називе, веома лоше их израдили, код трећег лица и све то изложили да други виде. На тај начин су ми укаљали професионални углед.

Оваквим понашањем, сматра наш угледни фотограф, нико није имао новчану или било какву другу личну корист, а немили след догађаја покренут је јер су они који су били одговорни за постављање изложбе нестручно и неодговорно радили свој посао.

- Нажалост, неки од њих су још на истим, или сличним радним и готово сам после свега сигуран да и даље не знају где су погрешили - тврди Јовановић, додајући да ово нису једине грешке исте групе, у којој је и бивша директорка Светлана Месицки, које на наплату стижу Панчевцима.

Када су после отварања изложбе "Панчево у рату 1999." његов сада покојни колега Богдан Петров Боца и он скинули своје радове који су чинили трећину поставке, то је изазвало бурне реакције и негодовање грађана, присећа се Јовановић:

- Директорка Музеја је тада у својим јавним наступима нас двојицу окривила што је публика ускраћена да види изложбу. Интернет странице су биле препуне увреда на наш рачун. Неки су чак и претили. У међувремену, Боца је преминуо и није дочекао пресуду, на коју би био поносан - закључује са тугом и горчином фото-репортер нашег листа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси